Élénkülést hozott az október az ingatlanpiacon

Egyre élénkebb a belföldi lakáspiac az októberi adatok alapján, elsősorban a kereslet erősödik – közölte csütörtökön az ingatlan.com.

2023. november 2., 12:31

Szerző:

Az ingatlanpiac előző havi adatai szerint a kereslet országos szinten 17 százalékkal, Budapesten 22 százalékkal nőtt. Vidéken Fejér, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék vezetnek 24 és 30 százalék közötti emelkedéssel.

Az ingatlanközvetítő a csok plusz bejelentésével magyarázta a fellendülést, bár annak hosszabb távú hatásait szerintük még nem lehet pontosan látni. Az új állami lakástámogatási program hatását mutatja, hogy a bejelentése utáni napokban a fővárosi ingatlanhirdetések iránt 20 százalékkal többen érdeklődtek – tették hozzá.

A közlemény szerint a kínálati oldal egyelőre kimaradt a fellendülésből, hiszen októberben az új hirdetések száma még csökkent is 12 százalékkal. A teljes hirdetésállomány ugyanakkor csaknem 20 százalékkal nagyobb, mint 2022 októberének végén, a vevők több mint 150 ezer hirdetésből válogathatnak.

Az ingatlan.com nem számít a jelentős kínálat gyors felszívódására, de úgy vélik, hogy a most kezdődő élénkülés 2024-re fokozódhat. Ennek jelei elsőként a nagyvárosokban látszanak majd, a keresletet a befektetői érdeklődés is fokozhatja – tették hozzá.

(Kiemelt kép illusztráció. Fotó: Dimény András)

15:30

Sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság rohamtempóban írhatja át a hatályos vámszabályokat, és még júliusban előállhat velük. Így a filléres termékeket árusító Temu az elemi lényegét veszítheti el.