Csak meg ne tudja a maradék magyar klímaszerelő, mennyit kereshetne Németországban, mert azonnal megszöknek ők is

2018. május 21., 16:02

Szerző:

Gyorsan kell cselekednie annak, aki az idei nyarat már klimatizált lakásban szeretné eltölteni, ugyanis

minimum 2-3 hetet kell várni egy készülék felszerelésére.

Nem csak a klímára vágyó magánemberek, de sok cég is szenved a szakemberhiánytól. Az egyik legnagyobb magyar állásközvetítő portálon sok vállalat keres klímaszerelésben jártas munkásokat. A Pénzcentrum talált olyan hirdetést, ahol a minimális fizetést nettó 270 ezer forintban határozták meg, de jelezték, szaktudástól függően ez az összeg nőhet. Máshol bruttó 400 ezret ajánlanak a klímaszerelő szakembernek. Segédmunkásokat is nagy erőkkel keresnek a magyar cégek: a bruttó bér 200 ezer forint, másutt bruttó 150 ezerért keresnek a klímaszerelő mellé segéderőt. 

A magyar szakemberek külföldön is könnyen el tudnak helyezkedni, és a bérek köszönő viszonyban sincsenek a magyar fizetésekkel. Egy álláshirdetés szerint vízvezeték-, fűtés- és klímaszerelőket keresnek Baden Württembergi cégekhez. 

Fotó: klimaszaki.hu

A fizetés nettó 1500 euró, vagyis 478 ezer forintnak megfelelő összeg és ebből még a lakhatásra sem kell költeni, a munkaadó ugyanis egy panzióban biztosít szállást. 

Egy másik cégnél nettó 2150 eurót lehet keresni, vagyis nagyjából 680 ezer forintnak megfelelő összeget, viszont itt havi 400 eurót fizetni kell a szállásért, vagyis 1750 eurós fizetést tudnak kínálni a munkavállalónak, ami több mint 550 ezer forintot jelent. Megint máshol havi nettó 2000-2200 eurós fizetéssel várják a légtechnikai szerelőket.

Az összes külföldi álláshirdetésnél megjegyzik, hogy munkaruhát, minőségi védőfelszerelést, szerszámokat biztosítanak.

08:36

Az orosz ipari termelés csökkenése 4,3 százalékra gyorsult decemberben a novemberi 1,8 százalékos visszaesés után éves szinten – közölte az orosz statisztikai hivatal.