Csak egy ország van Európában, ahol még nálunk is boldogtalanabbak az emberek

2018. május 10., 09:36

Szerző:

Még mindig nagyon távol áll a magyar életszínvonal az EU-s átlagtól. Még akkor is, ja Kelet-Közép-Európa sok szempontból lehúzza az átlagot. Egyetlen nemzet van, akik rosszabbul érzik magukat a magyaroknál – derül ki az Eurostat felméréséből.

Az Európa-napi kiadványban bemutatják, hogy milyen egy átlagos lakó napja az unióban. Ebből kiderül, hogy amíg az átlagos európai bruttó órabér kicsit több mint 15 euró, azaz 4800 forint, addig Magyarországon alig több 4 eurónál.

Fotó: Riskó Gáspár

Elég nagy különbség van a férfiak és nők keresete között Európában. A férfiaknál 16,8, a nőknél 13,8 euró az átlagos óránkénti bér. A férfiak 42,2, a nők 39,9 órát dolgoznak hetente.

Egy átlagos európai férfi arra számíthat, hogy 78,2 évig fog élni, az átlagos nő pedig 83,6 évig. Magyarországon ezek a számok is jóval alacsonyabbak. A férfiak várható élettartama 72,3 év, a nőké 79 év. 

Az európaiak 31 százaléka sportol legalább 150 percet hetente, magyaroknál 29 százalék. Ez meg is látszik, mivel az európai férfiak 57, a nők 44 százaléka túlsúlyos, Magyarországon azonban a férfiaknál 61, a nőknél 48 százalék ez az arány.

Tízes skálán értékelték a nemzetek, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Az EU-s átlag 6,9 volt, a magyaroké 6,1. Nálunk rosszabbul csak a bolgárok érzik magukat, az ő átlaguk 4,8 lett.

(A hvg.hu nyomán.)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.