Csaba László: Orbán Viktorék felelőtlenül lebegtettek be újabb ígéreteket

A héten komoly adókedvezményre és 200 ezres minimálbérre tett ígéretet Orbán Viktor. A 168 szakembertől kérdezte, mennyire reálisak a miniszterelnök elképzelései.

2021. június 13., 09:40

Szerző:

Csaba László már korábban is azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdaságpolitikában valahogy mindig az ellenkezőjét csinálják annak, amit a józan ész tanácsol, és szerinte ez most sincs nagyon másképp. A szakember azt mondja, nem szerencsés a gazdaságot túlfűteni, mert az pénzügyi egyensúlytalanságot okoz, annak pedig szükségszerű velejárója, hogy előbb-utóbb visszaeséshez vezet.

„Ha már megittunk négy kávét, akkor az ötödiket nem biztos, hogy helyes meginni, mert abból baj lehet”

– jelentette ki Csaba László. A szakember kitért arra is, hogy a gazdasági növekedés ütemét mindenféle tényezők határozzák meg, ilyen például a technika fejlődése, amit véleménye szerint nem lehet ízlés szerint kalibrálni. A szakember elmagyarázta: egy országnak van egyfajta technológiai fejlettsége, pénzügyi rendszere, beruházási rátája és bizalmi indexe, amik a növekedési ütemet határozzák meg.  

Orbán Viktor a beszédje végére tartogatta az egyik leghangzatosabb ígéretét. A kormányfő ígéretet tett a családoknak arra, hogy ha a gazdasági növekedés az idén meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a 2022 elején az átlag alatt kereső gyermekes családok visszakaphatják az egész éves befizetett személyi jövedelemadójukat.

Az kormányfő által említett 5,5 százalékos emelkedés azért nem lehetetlen, mert egy visszaesést törvényszerűen egy visszapattanás követ, úgyhogy Csaba László szerint egy 5 százalék körüli növekedés benne lehet a történetben. Ha viszont erre aztán még költségvetési oldalról mindenfélével rásegítenek, hogy még nagyobb növekedést érjenek el, akkor abból megint csak nem sok jó sülhet ki.

„Egy másik példával szemléltetve, képzeljük el, mi van akkor, ha már alapból elég jó sebességgel megyünk, és még rátaposunk gázra”

Azt a filozófiát, hogy kivételesen a kormány nem betonba akarja önteni a pénzt, hanem elvileg a családokhoz szeretné visszacsatornázni, úgy véli, rendben van. Ő azonban annak lenne a híve inkább, hogy normatívabb módon állapítsák meg az adókat és támogatásokat, és ne aszerint járjon pénz, hogy valaki kövér, sovány, vagy alacsony, magas. Ugyanakkor azt is gondolja, hogy a kormány szembe megy a gazdasági 

Ha feltételezzük, hogy szakemberek ülnek a megfelelő posztokon, és megvannak a modellek, van történelmi tapasztalat ezzel kapcsolatban, vajon miért gondolják mégis helyes iránynak? Azt gondolom, van egy hajlam arra, hogy a politikai közbeszéd a tényeken és az ilyen szakmai összefüggéseken túlmenően meghatározza a döntéseket – foglalta össze Csaba László.

Szerte Európában viták vannak a gazdaság újraindításának hogyanjáról, az újjáépítésről, Joe Biden is három komoly programot indított, amik mind a gazdaság élénkítését szolgálják, más szóval, mindenki erről beszél.

Ebben a kontextusban nem csoda, ha a növekedés egy jó hívószó, és hát, a választások előtt mindenki növekedést szeretne

– már csak azért is, mert minél nagyobb a torta, annál többet lehet belőle osztani.

A kormány másik hangzatos ígérete az volt, hogy szeretnék 200 ezer forintra emelni a minimálbért. Ezt egy vagy két lépésben szeretnék megtenni. Azt Orbán Viktor is elismerte, hogy ha ezt rögtön rászabadítanák a kis- és középvállalkozásokra, azok egy része azonnal tönkremenne. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy ez ne történjen meg, támogatásokra van szüksége a kkv-knek, és csökkenteni kell az őket terhelő adókat.

Csaba László korábban is azon a véleményen volt, hogy a NER nem a kis- és középvállalatoknak kedvez, hanem a nagyokat támogatja, mert azok vissza tudnak osztani a rendszernek. Ha a minimálbér-emelést netán erőből szeretné diktálni a kormány, azzal egy rakás vállalkozást kiütne. Nagyon nehéz helyzetbe tudják ezzel hozni a mikrovállalkozásokat, a kisboltok, a patikákat, a helyi piacra termelőket, és folytatódhat az ügyeskedés, hogy például csak részmunkaidőre jelentik be az alkalmazottakat. Sokan moroghatnak majd miatta.

"Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy megossza, hogyan lehet ez kivitelezhető" - javasolta a közgazdász.

(Kiemelt kép: Marton Meresz)

Az uniós források befagyasztását feloldó folyamat első része lenne a tagállami önvizsgálat. Ennek 2023. március 31-ig kellene teljesülnie, és igaz, hogy a határidő nem kötelező, de ha késik a magyar kormány által vállalt 27 korrekciós intézkedés teljesítése, a kifizetések is csúsznak. Ráadásul a teljesítés pillanatától számítva még hónapokig tartó folyamat, míg az Unió elindítja a kifizetéseket.