Continental – Több ezer embert rúghatnak ki

A Continental német autóalkatrész-gyártó 2025-től évi 400 millió eurót szeretne megtakarítani a kirúgásokkal. Tavaly év végén a makói Continental dolgozóinak kirúgásától volt hangos a sajtó. 

2024. február 16., 14:58

Szerző:

Világszerte több ezer munkahelyet szüntet meg a Continental – írja a CNN nyomán a HRportal. A német autóalkatrész-gyártó 2025-től évi 400 millió eurót szeretne megtakarítani az intézkedéssel. A tervezett leépítés az üzleti és adminisztratív struktúra egyszerűsítésére és racionalizálására összpontosít. Az értesülések szerint a leépítések mintegy 5500 munkahelyet fognak érinteni, ebből 1100-at Németországban. A vállalat 2022 végén világszerte mintegy 200 ezer embert foglalkoztatott.

Egy másik autóipari vállalat, a Robert Bosch is nemrég jelentette be, hogy leépítéseket tervez.

Elbocsátások a Continental makói üzeméből

Múlt év novemberében írtuk meg, hogy Makón a Continental gyárából bocsátanak el még az év vége előtt ötven dolgozót, Hódmezővásárhelyen a város legnagyobb munkáltatója, a német tulajdonú Villeroy & Boch Magyarország Kft. válik meg ugyanennyi magyar dolgozójától. Mindkét gyárban arra hivatkoznak, hogy csökkent a megrendelések mennyisége.

Még abban a hónapban attól volt hangos a sajtó, hogy sok esetben a legtapasztaltabb magyar munkavállalókat küldték el a gyárból. Olyanokat is, aki fél éve még az indonéz munkavállalók betanítását végezték a Continental makói gyárában, és akiket joggal tartanak a legkiválóbb helyi dolgozóknak. Ezt támasztja alá, hogy a betanítás után vezetői dicséretben részesültek a betanításban részt vevő, most elbocsátott dolgozók. A szakszervezeti titkár úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a kölcsönzött dolgozók közüli elbocsátottak kizárólag magyarokat érintettek.

Az is kiderült, hogy a cég az elbocsátásokról a szakszervezetet nem tájékoztatta. Sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről és az is, hogy a német cég központilag képezte ki a válaszadás elkerülésére a vezetői pozíciót betöltő alkalmazottait.

A cég ráadásul meg akarta akadályozni a szakszervezet filmvetítését, amely a francia Continental-dolgozók 2009-es sztrájkjáról készült. 

(Kiemelt képünk illusztráció. A Continental épülő, hannoveri központja 2019. szeptember 25-én. Fotó: Hauke-Christian Dittrich / DPA /AFP)