E miatt a film miatt hívták ki a rendőrséget a Continental munkásaira Makón

A Mérce egy hónapi ingyenes hozzáférést biztosít a francia Continental gumigyári munkásainak harcáról szóló A Contisok című dokumentumfilmhez. Annak korábbi, októberi vetítésétől Makón a cég a film "radikalizmusa" miatt elhatárolódott, és a rendőrséget is értesítette.

2022. november 9., 15:17

Szerző:

Elérhetővé vált a Mérce oldalán a dokumentumfilm, aminek október 1-i vetítése előtt a makói Continental gyár elhatárolódott a radikális propagandának minősített filmtől, és annak szórólapjait is beszedte. A Mérce most azt írja, a Contisok (Les Contis) című alkotás, ami egy sikerrel végződő sztrájkot mutat be a franciaországi Clairoix-ban különös jelentőséggel bír Makón:

„Kivételes alkalmakban volt része a két esemény közönségének: a makói Contintental dolgozói, akik tavaly februárban maguk is embert próbáló küzdelemben kerekedtek felül a multin, a saját harcukat látták viszont a franciák harcában, legyen szó a cég módszereiről, a szakszervezeti bürokráciával való vitákról vagy a közös harc közösség és jellemformáló erejéről.”

Ezért a Mérce szervezésében 2022 október 1-én a film pár szereplője is ellátogatott a makói szakszervezet eseményére, ahol a vetítés után beszégleztésre is sor került. Ahogyan azonban arról november 2-án a helyi Makói Gumiipari Szakszervezet beszámolt, az esemény idejére több dolgozónak rendkívüli éjszakai műszakot rendeltek el, a gyár telephelye előtti kapunál pedig egy biztonsági szolgálat emberei őrködtek.

A cég későbbi közleményéből az is kiderült, radikális baloldali akciótól tartottak az esemény kapcsán.

A dokumentumfilm a Mérce oldalán nézhető meg, magyar felirattal december 9-ig, ezen a linken.

(Kiemelt kép: Illusztráció. A Contiental gyára a németországi Regensburgban. Fotó: ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance/AFP)

 

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).