Képzésen tanulta meg a makói Continental gyárigazgatója, hogyan ne adjon ki információt a szakszervezetnek

Oktatás keretében elmagyarázták a konkrét kérdéseket, valamint azt is, hogy hogyan kerüljem el azt, hogy a konkrét kérdésnél tényleges információt adjak ki – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

2023. november 27., 15:51

Szerző:

Continental makói gyárából két ütemben – még karácsony előtt – ötven embertől válnak meg, ám a cég a szakszervezetet erről nem tájékoztatta. Sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről. Az információk elhallgatása nem újkeletű a Continentálnál, a Mérce azt írja, az alkalmazottak 2021-es sztrájkja után a Continental nem adta ki a bértárgyaláshoz szükséges adatokat, amelyekhez korábban még hozzáfért a szakszervezet. 

A bírósági végzést megelőző bírósági tárgyalásokon fény derült arra is, hogy az adatok kiadásáról nem önhatalmúlag döntött a makói telephely,

a német cég központilag képezte ki a válaszadás elkerülésére a vezetői pozíciót betöltő alkalmazottait.

„Oktatás keretében elmagyarázták nekem a konkrét kérdéseket, valamint azt is, hogy hogyan kerüljem el azt, hogy a konkrét kérdésnél tényleges információt adjak ki” – vallotta meg a makói Continental-gyár ügyvezető igazgatója, Szűrszabó Levente egy 2023 szeptemberi bírósági tárgyaláson a német multinacionális cég vezetői tréningjéről.

Szűrszabó Levente a bíróságon azt is elmondta, hogy a szakszervezet arról sem tudhat, hogy miről tudhat és miről nem. 

„A szakszervezet nem tudja azt, hogy milyen adatot adhatok ki neki” – mondta az ügyvezető igazgató.

A képzésen a makói Continental HR-vezetője, Molnár András is részt vett, de nem igazán emlékszik rá. „Két éve volt, nem emlékszem, mi hangzott el”, vallotta. Arra viszont vissza tudott emlékezni, hogy „van a cégnél egy LMS digitális tanulás rendszer, abba lehet benne a szóvivők tájékoztatása az adatokról rész is”. „Emlékezetem szerint ez van magyarul és angolul is. 2022 előtt nem volt ilyen rendszer” – tette hozzá a Mérce kérdésére válaszolva.

Az elhúzódó pereskedés után a Szegedi Törvényszék a november 13-i végzésében megállapította, a cég törvényt sértett az általa ismert adatok visszatartásával, melyek kiadása többlet terhet sem jelentett volna a cég HR adminisztrációjának.

A bíróság tízezer forintnyi perköltség kifizetésére kötelezte a Continentalt.

Hajdú Roland, a makói szakszervezet helyi titkára szerint „a makói telephely évek óta elveszítette a korábbi versenyképes bérezési előnyét. Ezért, illetve a cég által generált rossz munkakörülmények miatt sem találnak munkavállalót. A telephelyen nem egyszerű munkaerőhiány van, hanem a nem elegendő bérek és a jó munkakörülmények hiánya miatt van főként munkaerőhiány” – nyilatkozta, utalva arra, hogy a „munkaerőhiányos” telephelyen

indonéziai vendégmunkásokat kezdtek el alkalmazni bő egy évvel azután, hogy a sztrájkot követő időszakban több magyarországi munkavállalót is elbocsátottak.

A mostani elbocsátások okairól a gyár dolgozói kizárólag a sajtóból értesültek. Nem ismerik az elbocsátások szempontjait, ám feltűnőnek tartják, hogy ismereteik szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég, és legtöbb esetben húsz évet is meghaladó munkaviszonnyal rendelkezőknek intenek búcsút. A gyárban terjednek olyan hírek, ami szerint elképzelhető, hogy külföldi munkavállalók előtt nyithatja meg az utat a mostani elbocsátási hullám.

(Kiemelt kép: ARMIN WEIGEL / DPA / AFP)

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.