Kiderült a brutális gázátalány-számlák oka

Attól függ, hogy versenypiaci áron számláznak-e az átalánydíjas fogyasztóknak, hogy mikor történt az éves gázóra-leolvasás.

2023. augusztus 15., 10:44

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, azok az átalánydíjasok is többszörös gázszámlát kaptak kézhez, akik spóroltak télen a fűtéssel és fogyasztásukkal nem haladták meg a kedvezményes gázmennyiséget. 

A számlázási gyakorlattal kapcsolatban a Kormányinfón Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére azt mondta, az 1,7 millió átalánydíjas ügyfélből 90 ezret érint a probléma. Hozzátette, ezeknél az ügyfeleknél speciális szabályokat kell életbe léptetni, és az automatikus 12 havi részletfizetés lehetőségét biztosítja nekik az MVM. A 24.hu érdeklődött az MVM-nél és a kormányszóvivői irodánál is arról, hogyan kell érteni az automatikus részletfizetést, kiknek él a lehetőség, mikortól, milyen esetben, de választ nem kaptak.

Az MVM honlapján megtalálható az a tájékoztatás, amely szerint az ügyfél kérésére külön elbírálás nélkül biztosítják a 12 havi részletfizetés lehetőségét.

Vagyis a 12 havi részlet annyiban nem automatikus, hogy kérni kell, annyiban viszont az, hogy külön elbírálás nélkül biztosítja a 12 havi részletfizetést az MVM annak, aki kéri.

Az nem változott, hogy az is kaphat versenypiaci árat is (vagy csak azt) tartalmazó számlát, aki a leolvasott, illetve elszámolt évben az átlagfogyasztás alatt volt. Csak annyi változik, hogy egy évre elosztják a befizetendő összeget, ami egy évig nagyobb összegű részszámlákat eredményez. Ennek korrigálására vélhetően a következő éves leolvasásnál kerül sor.

Többféle megoldást is kínál az MVM egyébként, nemcsak a részletfizetést, hanem például a részmennyiség módosítását, illetve átállást havi diktálásra, melyek szerintük kedvezőbb alternatívát jelenthetnek az ügyfeleknek, mintha nem tesznek semmit. Ezeket azonban mind kérni kell.

Minden az éves leolvasás időpontjától függ

Az MVM tájékoztatójában találhatók olyan ábrák, amelyek megmutatják, hogyan lehetséges, hogy az elszámolás után magasabb összegű részszámlák érkeznek. Mindkét ábrán ugyanakkora éves fogyasztási mennyiséget feltételeztek (az átlagfogyasztásnál nagyobbat), és így mutatták meg egy december 1-jei és egy május 1-jei leolvasás hatását a részszámlákra. Az ábrákból egyértelműen kiderül, hogy

kizárólag az éves elszámolás időpontján múlik, kell-e valakinek extra magas díjakat fizetnie az új részszámlákon (július végéig), vagy nem.

A december 1-jei leolvasás után nemigen látszik különbség a korábbi és az új részszámlákon az érvényesített (rezsicsökkentett és piaci áras) mennyiségeknél. A május 1-jei éves leolvasásnál már egyértelműen látszik, hogy az új részszámlákon júniusban alig számol rezsicsökkentett mennyiséget az MVM, júliusban pedig már teljes egészében versenypiaci áras számlát kap az ügyfél. És ez évről évre ismétlődni fog, amíg a jelenlegi rezsirendszer marad.

Az ok, hogy az éves elszámoláskor a felhasznált gázmennyiséget a jelleggörbe alapján (azaz télre magasabb, őszre és tavaszra mérsékeltebb, nyárra minimális fogyasztást figyelembe véve) júniusra és júliusra alig maradt az éves (augusztus 1-jétől július 31-éig figyelembe vehető) 63 645MJ (1729 köbméter) rezsicsökkentett mennyiségből. 

Ha decemberben van a leolvasás, akkor a tél egyharmada az egyik elszámolásba kerül bele, a másik része pedig a következő éves elszámolásba. Ha viszont májusban van az éves leolvasás, akkor a teljes téli időszak (a kedvezményes mennyiség augusztus 1-jétől májusig tartó hányada) bekerül az elszámolásba. És mivel a téli hónapokra számolják el jelleggörbésen a rezsicsökkentett éves gázmennyiség túlnyomó többségét, ami mind beleesik az éves elszámolásba, június-júliusra alig marad kedvezményes árú gázmennyiség az éves elszámolás után. Vagyis akkor részben vagy egészben versenypiaci áron számláznak a fogyasztónak, amitől kiugróan magas lesz a fizetendője. Augusztustól viszont elölről indul a kedvezményes mennyiség, így megint a korábban megszokott díjakról kaphat egyenletes részszámlákat az ügyfél.

A 24.hu rámutat, hogy a brutálisan magas új részszámlákat úgy lehetett volna elkerülni, ha mindenki gázóráját leolvasták, illetve bediktáltatták volna az állását az új gázév kezdete (2022. augusztus 1., azaz a rezsicsökkentés részleges felszámolását hozó új szabályok életbe lépése) táján, és az addig elfogyasztott mennyiségről készítettek volna egy elszámolást.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu Archív)

 

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).