Döbbenetes gázszámla: pórul jártak az átalánydíjasok is

Azok is többszörös számlát kaptak kézhez, akik spóroltak télen a fűtéssel és fogyasztásukkal nem haladták meg a kedvezményes gázmennyiséget.

2023. július 21., 12:06

Szerző:

A sokszorosukra ugrott összegű gázszámlák megmutatják, hogy a kormány átverte az embereket, amikor "rezsicsökkentésnek nevezi a rezsiemelést" - mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese pénteken online sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az Orbán-kormány azt ígérte az átalánydíjat fizetőknek, hogy ők is kedvezményes áron vehetik a gázt, ezzel szemben sokuk a korábbi hétszeresére rúgó, 100-200 ezer forintos számlát kapott legutóbb. 

A DK korábban azt közölte, hogy váratlan, száz- és kétszázezer forint közötti gázszámlákról szóló, kétségbeesett beszámolók és levelek jutottak el tömegével a párt irodáiba. „Az érintett háztartások mind átalánydíjasok voltak és eddig nem haladták meg a kedvezményes gázmennyiséget az Orbán-kormány tavaly augusztusi hétszeres rezsiemelése óta. Ennek ellenére sok átalánydíjas számára az éves elszámolás után már a teljes, hétszeres áron állapítják meg a gáz árát, amit most előre kiszámláztak a részükre” – fogalmaztak közleményükben.

A DK energia- és rezsiügyi árnyékminisztere „Orbán Viktor saját népével szembeni közönye és megvetése bizonyítékaként” értékelte a gázszámlákat és az emelés eltörlését követelte.

(MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

 

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.