Brutális drágulást okozhat az újabb háború

Akár duplájára is nőhet az olajár, és az infláció mértéke is az egekbe szökhet.

2023. október 14., 20:15

Szerző:

90 dollár fölé emelkedett a világpiacon az olajár az izraeli háború kitörése után. Ez nagyjából 5 százalékos drágulás néhány nap alatt. GKI Gazdaságkutató előrejelzése szerint már egy ekkora emelkedés is veszélybe sodorhatja a kormány inflációs célját, azaz, hogy a pénzromlás üteme év végére egyszámjegyű legyen – számol be róla az RTL.

Balogh József energiapiaci szakértő arra emlékeztetett, hogy amikor 1973-ban Egyiptom megtámadta Izraelt, az világméretű energiaválságot okozott, mert az olajárak az égbe szöktek, konkrétan megnégyszereződtek. Bár Izrael nem olajtermelő ország, a területén áthaladó vezetékek rendkívül közel esnek a mostani válsággóchoz, és kérdés, hogy a legerősebb közel-keleti hatalom, Irán bekapcsolódik-e a harcokba. Balogh József előrejelzése szerint a

negatív forgatókönyv esetén kilőhetnek a világpiaci árak,

amelyek a Hamász támadása után már így is jelentősen, hordónként 90 dollárig emelkedtek. A szakember úgy véli, ha Irán belép a háborúba, többszörösére emelkedhet az olajár, mivel Irán a világ egyik legnagyobb olajtermelője, és ő kontrollálja az öblöt, az öbölbe befelé és kifelé menő tankerhajók útját. Ha a háború a jelenlegi területre korlátozódik, az valószílűleg már nem emeli tovább az olajárakat.

A GKI számításai szerint azonban már a jelenlegi drágulás is hatással van a magyarországi inflációra. Molnár László, GKI vezérigazgatója szerint, ha ezen a szinten marad az ár, az összeadódik a januárban várható további hatásokkal, ez pedig tartósan emelheti az inflációt.

„A kormány emelni akarja az adótartalmát az üzemanyagnak, ez körülbelül 40 forint nagyságrend, ezzel együtt egy olajáremelkedés és egy forintgyengülés bőven 700 forint fölé viheti az üzemanyagárakat”

– mondta Molnár László.

A kormány az RTL Híradó kérdésére azt közölte: a kormány év végére egy számjegyűre fogja csökkenteni az inflációt. Hozzátették: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tanácsára a kormány rendszeresen egyeztet a Magyar Ásványolaj Szövetséggel – így a Mol-lal is – a hazai és nemzetközi árak alakulásáról. A minisztérium szerint a Mol a tárgyalásokon megerősítette: továbbra is eltökélt a regionális szinten versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)

 

Uniós szinten a magyarok tartják a legkevesebb pénzüket különböző nyugdíj-előtakarékossági formákban, annak ellenére, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága kérdéses. A romló demográfiai trendek és a csökkenő állami nyugdíjak miatt felértékelődik a magánmegtakarítások szerepe.