Brutális a költségvetési hiány, megszoríthat a kormány

Áprilisban az önkormányzatok nélkül számolt költségvetés egyenlege 326 milliárd forintos mínuszt mutat.

2022. május 9., 13:24

Szerző:

Az első négy hónapban már az éves pénzforgalmi hiányterv 83%-a teljesült, ugyanis áprilisban ismét jelentős, 326 milliárd forintos lyuk alakult ki a költségvetésben. Egyre inkább úgy tűnik, jelentős elszállásban lesz a költségvetési hiány,

ha a kormány nem hoz pótlólagos intézkedéseket és minél később dönt ezekről,

annál nehezebb lesz helyretenni büdzsé egyensúlyát, olvasható a Portfolió cikkében. 

Áprilisban az önkormányzatok nélkül számolt költségvetés egyenlege 326 milliárd forintos mínuszt mutat. A Portfólió adatgyűjtése szerint ekkora negyedik havi hiányra még sosem volt példa. A korábbi költségvetési folyamatok a negyedik hónapban is folytatódtak.

 Az év első hónapjának hiánya 2635,6 milliárd forintra rúg. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint: ezen belül a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt értek el.

(Kiemelt kép: A felvont nemzeti lobogó a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

 

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat – a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD – és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján. Cserébe elvárnak valamit.