Két hét múlva kiengedik Bróker Marcsit

2019. december 4., 08:38

Szerző:

December 16-án lejár az a három év, amely előzetes letartóztatásban tölthető, ezért kiengedik a Bróker Marcsiként hirhedtté vált D. Sándornét - értesült a Népszava. Az ügyet tárgyaló Szolnoki Törvényszék a lapnak azt írta, hogy a letartóztatás a „törvényi maximum elérése miatt” szűnik meg. Közölték azt is, hogy eddig nem érkezett ügyészi indítvány arra vonatkozóan, hogy a törvényszék más kényszerintézkedést (bűnügyi felügyeletet) rendeljen el a vádlottal szemben. Ez azt jelenti, hogy a kiengedés után sem házi őrizetre, sem lakhelyelhagyási tilalomra nem kell számítania D. Sándornénak, és nyomkövetőt sem kell viselnie.

Ez a Népszava szerint azért érdekes, mert Bróker Marcsit másfél év bujkálás után nemzetközi elfogatóparanccsal a közép-amerikai Belize-ből hozták haza. A bíróság hozzátette: a következő két hétben még érkezhet bűnügyi felügyelettel kapcsolatos indítvány.

A Kun-Mediátor Kft. egykori vezetője ellen 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. A vádirat szerint a Kun-Mediátor papíron utazási irodát üzemeltetett, valójában tiltott betétgyűjtést folytatott, azonban miközben az ügyfelek azt hihették, hogy betétekbe, értékpapírokba kerül a pénzük, ez nem történt meg.

A tényleges kárösszeg a vádiratban szereplő 12 milliárd forintnál is nagyobb lehet, mert sokan nem jelentkeztek károsultként. A sértettek között van, akit 100 ezer forintos kár ért, van, akit több száz millió forintos.

Az eljárás nagyon lassan halad, főleg azért, mert az ügyészség 234 tanú kihalgatására és további, csaknem 500 tanú nyomozás során tett vallomásának felolvasására tett indítványt. A 197 beidézett tanú közül 133-an jelentek meg. Dobrossy István ügyvéd a Népszavának azt mondta, hogy több olyan ügyfele is van, akit csak ezekben a hetekben hallgattak meg, ezért szerinte 2020 közepe előtt aligha lesz az ügyben elsőfokú ítélet.

A Kun-Mediátor ügy tárgyalása 2017 novemberében kezdődött a Szolnoki Törvényszéken. A vádirat felolvasása két és fél órán át tartott.

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.