Kemény az idei év a borászoknak
Elindult a szüret a Balatonnál, de az idei szeszélyes időjárás nem tett jót a szőlőnek.
Somogyban, a Villányi Borvidéken már most beindultak a kombájnok, s az előttünk álló héten a Badacsonyi Borvidéken is elstartol a szüret – írja a vg.hu. Elsőként a csabagyöngyét szüretelik, majd az Irsai Olivért augusztus huszadika körül, a hónap végén, szeptember elején pedig a muscat ottonel következik – nyilatkozta a Veol.hu-nak Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke.
Az elnök elmondta: embert próbáló év volt a gazdáknak a 2023-as esztendő, ráadásul még nincs is vége.
„Régen volt vegetációs időszakon belül ennyire csapadékos tavasz és nyár, a nagy melegek, gyors lehűlések pedig szinte folyamatosan elősegítették az erős páraképződést. A tanúhegyek sokszor még délelőtt tíz órakor is ködsapkában úsztak. Amióta gazdálkodom, nem is emlékszem ilyen szeszélyes, csapadékos időjárásra” – mondta az elnök, aki szerint a sokéves átlagot közelítő termésmennyiség ígérkezik idén.
A borvidéki átlag hektáronként közel hét tonna, a gazdák bíznak benne, hogy ennyi idén is lesz. Borbély szerint ez amúgy nem túl nagy mennyiség, de a hegyvidéki jelleg, valamint a már keveset termő régi és még nem termő új ültetvények figyelembevételével elfogadható.
Megjegyezte, szerinte a természet adta körülményekhez való alkalmazkodás, a gazdák tudatos munkája és a jó technológia alkalmazása megmutatkozik majd a borok minőségében is.
(Kiemelt kép: illusztráció. Szüretelők dolgoznak a Szende Pincészet cabernet sauvignon ültetvényén a villányi borvidéken 2020. október 29-én. Fotó: MTI/Sóki Tamás)