19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

BKV: se alapbéremelés, se létszámcsökkentés

Alapbéremelést nem, az eddigi Budapest-pótlék fenntartását viszont tartalmazza a BKV vezetése, valamint a szakszervezetek között megszületett 2021-es "bér-részmegállapodás", amit hétfői ülésén a társaság igazgatósága is egyhangúlag jóváhagyott. A BKV által az MTI-hez eljuttatott közleményben kitértek arra is, hogy nem lesz létszámcsökkentés az idén.

2021. június 7., 20:32

Szerző:

Mint írták, a részmegállapodás - illeszkedve a fővárosi önkormányzat, valamint a bérszövetséget alkotó szakszervezetek megegyezéséhez - biztosítja a pandémiával sújtott 2021-es évre a munkahelyek stabilitását és megőrzését, valamint lehetőséget ad arra, hogy - bár korlátozottabb mértékben, de - "folytathassuk a kollégáink megbecsülésére és a munkakörülményeik fejlesztésére irányuló törekvéseinket".

A forráshiány miatt egyelőre alapbéremelés nem lesz, ezért van szó részmegállapodásról, de amennyiben forrást találnak a felek, annak felhasználásáról külön egyeztetést tartanak - olvasható a közleményben.

A BKV tudatta azt is, hogy fenntartják a Budapest-pótlékot, így a teljes munkaidős kollégáik évente két alkalommal fix összegű - a társaság kötelékében eltöltött időhöz igazodó - kifizetésben részesülnek; a cafeteria éves keretösszegén túl további 20 ezer forint cafeteria-juttatás illeti meg a dolgozókat, amit már a június 25-i kifizetéssel meg is kapnak. A munkáltató az idén is biztosít az év végén 16 700 forint "csekély értékű juttatást".
Az idei részmegállapodás is kiemelten foglalkozik a munkahelyek megőrzésével, valamint azzal, hogy kiszámítható és tervezhető munkalehetőséget biztosítsanak a dolgozóknak, így 2021-ben sem lesz létszámcsökkentés - írták.

 

(Kiemelt kép: 168 Óra archív)

Az építőipari vállalkozások az építési költségek (például építőanyagok, munkaerőköltségek) országos szinten 5-9 százalékos, Budapesten viszont több mint 10 százalékos áremelkedésére számítanak a második fél évben.

Sok vagy kevés a 200 ezer forint minimálbér? Ha kapjuk, nem, főleg ha összevetjük az uniós államok adataival. Az unióban a bolgár minimálbér a legalacsonyabb, ezt követi a magyar, majd a román, lett, horvát és a cseh. Vagyis, hajrá, érjük utol Németországot, de legalább Romániát.