Véget ér a semmittevésből való pénzkeresés

A Bitcoin értéktelenné válhat. 

2021. december 16., 15:18

Szerző:

A Bank of England szerint a bitcoin „értéktelenné” válhat, és a digitális valutába fektető embereknek fel kell készülniük arra, hogy mindent elveszíthetnek – írja a The Guardian.

A befektetőkre leselkedő lehetséges kockázatokra figyelmeztetve a központi bank megkérdőjelezte, hogy van-e bármiféle eredendő értéke a legismertebb digitális valutának, amelynek értéke idén közel 50 000 dollárra (16 303 500 forint) emelkedett darabonként. 

A kriptopénz november elején 67 000 dollár fölött érte el a csúcsot, de a koronavírus Omicron változatáról szóló híreket követően eladási hullámot szenvedett, majd az elmúlt héten a jelenlegi szint körül stabilizálódott. A kormányzóhelyettes, Sir Jon Cunliffe szerint a banknak fel kell készülnie a kriptoeszköz népszerűségének gyors növekedését követő emelkedésével kapcsolatos kockázatokra.

„Az árfolyamuk meglehetősen nagymértékben változhat, és [a bitcoinok] elméletileg vagy gyakorlatilag nullára eshetnek”

– mondta el.

A kriptoeszközök piaci kapitalizációja 2020 eleje óta megtízszereződött, mintegy 2,6 milliárd dollárra nőtt, ami a globális pénzügyi eszközök mintegy 1 százalékát teszi ki. A brit háztartások vagyonának körülbelül 0,1 százaléka bitcoinban és hasonló kriptoeszközökben, például ethereumban és Binance coinban van. Nem kevesebb, mint 2,3 millió ember rendelkezik kriptoeszközökkel, átlagosan fejenként körülbelül 300 font értékben.

(Kiemelt kép: A Bitcoin logója egy bolt kerítésén El Salvadorban, 2021. június 14-én. Fotó: Cristina Baussan / Bloomberg)