Szerdától csökken a benzin ára

Május 29-től csökken a benzin ára.

2024. május 27., 14:38

Szerző:

A holtankoljak.hu információ szerint szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon, ami a benzin esetében 4 forintos csökkenést jelent. A gázolaj ára most nem változik. Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve az alábbiakra számíthatunk:

95-ös benzin: 600 forint/liter
Gázolaj: 603 forint/liter

A portál azt írja, a Brent olaj hordónkénti ára 2%-ot csökkent a héten, jelenleg 82 dolláros árszinten mocorog. A forint is tovább erősödött a dollárral szemben a héten, 354 forint környéként tudunk jelenleg 1 dollárt venni, ami kb. 0,5%-os erősödést mutat egy hét alatt. Így összességében inkább üzemanyag ár csökkenésre számíthatunk május utolsó hetében a hazai kutakon.

A nyárra vonatkozó árakat pedig várhatóan az is meghatározza majd, hogy az OPEC+ országok miként döntenek június elején a kitermelésük visszafogásával kapcsolatban. 

Az elmúlt hetekben a kormány többször kemény üzenetet fogalmazott meg az üzemanyagkereskedők felé

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól. Nagy Márton akkor közölte: főként a 95-ös benzin és a gázolaj árának kell visszatérnie a régiós átlaghoz. 

Nagy Márton felidézte: a kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak.

Az objektív módon meghatározott régiós átlagot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli minden pénteken. Az első ilyen közlés április közepén történt, és már látható, hogy az iparági szereplők ehhez alkalmazkodtak, így a Mol is – közölte a miniszter. 

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait veszi alapul. Egri Gábor azt mondta, a következő két hétben áttekintik a KSH-adatok elemeit, hogy mi alapján és hogyan elemezték a régió árait, egyáltalán mit tekint a statisztikai hivatal régiós országoknak.

Szerinte az üzemanyagárakat a környező, Magyarországgal határos országokkal lehetne összevetni – elsősorban EU-s tagállamokkal, esetleg Szerbiával, de Ukrajnával semmiképpen –, azon belül is egy maximum 50 kilométeres határsáv a meghatározó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vegyesen mozgott a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.