Kedden átlépi a lélektani határt a benzin ára

A meleg őszi napokon nem csak a hőmérő higanyszála kúszik felfelé, hanem a benzin ára is.

2024. október 14., 11:36

Szerző:

A héten kedden, bruttó 3 forinttal emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára. a Gázolaj beszerzési ára a hét elején változatlan marad – írja a holtankoljak.hu.

Az aktuális átlagárak a múlt heti emelések után az alábbiak szerint alakulnak a kutakon (2024.10.14-én):

95-ös benzin: 600 Ft/liter;
gázolaj: 610 Ft/liter.

Átlépte a 600 forintos lélektani határt a benzin ára

Amint arról a 168.hu is beszámolt a benzin ára az elmúlt néhány hétben többször is emelkedett. Komolyabb emelkedés utoljára júliusban volt, onnantól kezdve azonban csökkenő tendencia mutatkozott. Az emúlt hetek dinamikus árnövekedésének hatására azonban kedden átlépjük 600 forintos lélektani határt.

Mint arról korábban Holoda Attila is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik. Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma. Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)