A WHO rendkívüli ülésének hírére felbolydult a piac

A WHO rendkívüli ülésének hírére eladási hullám indult meg a világ pénz- és tőkepiacain.

2021. november 26., 12:07

Szerző:

Heves eladási hullám indult meg a világ pénz- és tőkepiacain péntek délelőtt, miután a WHO rendkívüli ülést hívott össze a nemrég felfedezett új koronavírus mutáció miatt. Sokan már a kilábalás összeomlásától kezdtek el tartani, s menekülés indult a kockázatos eszközökből – írja a napi.hu. Feltételezések szerint az új változat a koronavírus eddigi legveszélyesebb mutációja lehet.

A hongkongi tőzsdét vezető index, a Hang Seng 2,5 százalékkal zuhant, miután kiderült, két ember is az új mutánssal fertőződött meg a városban. A londoni tőzsde is hasonlóan reagált a koronavírussal kapcsolatos hírekre az FTSE-100 index 3,1 százalékkal csökkent. A világ nagyvárosainak tőzsdéihez hasonlóan, a Budapesti Értéktőzsdén is hasonló folyamat indult el, a BUX index 2 százalékot meghaladó csökkenésbe kezdett.

A légitársaságok részvényei zuhanórepülésbe kezdtek: a British Airways anyavállalata, az IAG részvényei 10 százalékkal zuhantak, a Wizzair 7,3 százalékkal követték a mélyrepülést.

(Kiemelt képünk illusztráció: A frankfurti tőzsde kereskedőterme 2020. január 22-én. Fotó: Boris Roessler / DPA/AFP)

 

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.