Amerikai résztulajdonosa lett a legnagyobb magyar banknak

A magyar bank rendkívüli közleményében tudatta, hogy egy amerikai vagyonkezelő, a T. Rowe Price amerikai vagyonkezelő 5 százalék feletti részesedést szerzett az OTP Bankban. Ezzel nagytulajdonossá vált a Csányi Sándor vezette magyar pénzintézetben.

 

2023. március 22., 14:38

Szerző:

Az amerikai vagyonkezelő összesen mintegy 14 millió darabot vásárolt össze ehhez az OTP részvényeiből – a tranzakció egyéb részleteiről nincs információ. Azáltal, hogy nagytulajdonosokká váltak, egyben szavazati jogot is szereztek a vállalati döntésekre vonatkozóan – idézi a közleményt az Index.

Az OTP tavaly év végén közzétett jelentése szerint a vállalatnak eddig két nagytulajdonosa volt: a Mol-csoport (8,57 százalék) és a Groupama-csoport (5,09 százalék). Ezek mellé csatlakozhat be most harmadikként a T. Rowe Price.

2022 végén a Mol és a Groupama mellett belföldi intézmények és társaságok tulajdonában volt az OTP 31,8 százaléka; belföldi magánszemélyek tulajdonában volt a 16,91 százaléka; a maradék 50,05 százalék felett pedig különféle külföldi intézmények rendelkeztek.

Az amerikai cégről annyit ír a portál, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legsikeresebb vagyonkezelője, amely a február végi adatok szerint mintegy 1310 milliárd dollárnyi vagyont kezel. A vállalkozás az utóbbi években rendre jó eredményeket produkált: 2022-ben például 6,48 milliárd dolláros bevételből 1,55 milliárd tiszta, adózás utáni profitot tudtak termelni.

(Kiemelt kép: Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond az OTP Bank székházában 2022. január 31-én. MTI/Mónus Márton)