Állami Számvevőszék: rendben volt a költségvetés végrehajtása

A 2021-es költségvetést vizsgálták, most már szavazhat róla a parlament.

2022. november 17., 18:46

Szerző:

A 2021-es központi költségvetés végrehajtása megfelelt az előírásoknak, a zárszámadási törvényjavaslat a jogszabályoknak megfelelően készült el, az államadósság a törvényi követelményekkel összhangban alakult – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Szavazhat az Országgyűlés a 2021-es költségvetésről

Az ÁSZ minden évben ellenőrzi a központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, ennek keretében a központi alrendszer bevételi és kiadási adatainak megbízhatóságát, valamint a hiány és az államadósság alakulására vonatkozó előírások betartását értékeli.

A törvényben előírt ellenőrzési kötelezettség végrehajtása, a zárszámadásról adott számvevőszéki értékelés támogatja az Országgyűlést a költségvetés végrehajtására vonatkozó törvényjavaslat megalapozott elfogadásában – állt a közleményben.

A hiány csökkent

Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya az előző évi hiány összegéhez képest csökkent, 2021-ben a GDP 8,7 százalékát tette ki. A stabilitási törvény szerinti államadósság-mutató értéke a 2020. év végi 79,3 százalékról 2021-ben 76,8 százalékra csökkent. A kormányzati szektor uniós módszertan szerint számított GDP-arányos hiánya a 2020-as 7,5 százalékhoz képest 7,1 százalékra mérséklődött.

A belső szabályozásokat, a gazdasági események elszámolását, a kifizetések teljesítését megelőző kontrollokat, valamint az integrált kockázatkezelési rendszer működtetését érintően az ellenőrzés során feltárt kisebb hiányosságokat az ÁSZ jelezte az érintett ellenőrzött szervezetek vezetőinek. A hiányosságok a lényegességi szintet nem érték el, így a zárszámadási törvényjavaslatban szereplő adatok megbízhatóságát, a központi költségvetés egésze végrehajtásának szabályszerűségét nem befolyásolták.

Kövér László is megkapta

Az ÁSZ elnöke az ellenőrzésről készült jelentést csütörtökön hivatalosan is megküldte az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Róka László/MTVA/Bizományosi)