Jóváhagyta az állam, hogy a 4iG cége hitelt vegyen fel a Vodafone megvásárlására

A kormány jóváhagyta, hogy a 4iG cége 425 millió euró hitelt vehessen fel a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), hogy megvásárolhassa a Vodafone-t.

2023. január 8., 14:35

Szerző:

A magyar kormány 425 millió eurós, vagyis mintegy 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a MFB-nek, amelyből a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária felvásárolja a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészét – derült ki a vasárnapi Magyar Közlönyből.

A már második éve veszteséges Vodafone felvásárlásáról még nyár végén lehetett olvasni, miszerint a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén bejelentette, hogy a magyar állammal közösen nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Europe BV-vel, hogy megszerezze Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-nek a százszázalékos részvénycsomagját. A tranzakció lezárultával a 4iG 51 százalékos, többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg az állam a 49 százalékos kisebb részt kapná.

A Portfolio arról írt, hogy a kormányhatározat megjelenése a vételár megállapításához nem túl sok kapaszkodót biztosít, hiszen szinte kizárt, hogy az előzetesen 715 milliárd forintra taksált vállalat 51 százalékos tulajdonrészének vételárát teljes egészében fedezné az MFB által biztosított hitelkeret. Jelen pillanatban pedig még azt sem lehet tudni, hogy a 4iG a tranzakcióhoz a teljes keretösszeget lehívja-e majd.

A kormányhatározat alapján eddig csak annyi biztos, hogy a Vodafone átvilágítása sikeres volt, így már a felvásárlás finanszírozásának az előkészítése zajlik.

(A Vodafone Magyarország Zrt. központi irodaházának homlokzata a világcég logójával a főváros IX. kerületében a Lechner Ödön fasor 6-ban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.