Veszteséges a Vodafone, amit éppen megvásárol az állam

Zsinórban második éve veszteséges a Vodafone.

2022. szeptember 1., 12:03

Szerző:

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a 4iG és a magyar állam közösen, 715 milliárd forintért akarja megvásárolni a Vodafone Magyarországot. A cég pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy a Vodafone zsínórban már második éve veszteséges. 

Veszteséges Vodafone

A Vodafone árbevételében 2019-ről 2020-ra volt egy nagy ugrás, akkor 38 százalékkal 205-ről 284 milliárd forintra nőttek a bevételek, ez a UPC Magyarország 2020-as megvásárlásával magyarázható, a UPC beolvadásával a Vodafone szolgáltatásai vezetékes szolgáltatásokkal (vezetékes telefon, internet és TV szolgáltatás) bővültek, írja a Portfólió. A növekedést főleg a forgalmi és havi díjak árbevételének emelkedése okozta, amely az emelkedő ügyfélbázisnak, és a megtartott UPC ügyfeleknek volt betudható, de az egyéb bevételek is nagyot nőttek, emögött a volt UPC vezetékes ügyfelek felé számlázott tételek árbevételt növelő hatása állt. A 2021-es pénzügyi évben a bevételek 1,7 százalékkal 288,7 milliárd forintra emelkedtek, emögött a vezetékes és a mobil szegmensben a forgalmi és havi díjak emelkedése áll, itt a bevételek 6 százalékkal közel 220 milliárd forintra emelkedtek, az export bevétel 59 százalékkal 6,2 milliárd forintra ugrottak.

Mindeközben a cég költségei is emelkedtek. A 2020-as pénzügyi évben a magyar Vodafone 1,3 milliárd forint veszteséget ért el, és a most megjelent kimutatásokból kiderült, hogy 2021 pedig 7,4 milliárd forint lett a mínusz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Daniel LEAL / AFP)

 

 

Tegnap 21:31

A korábbi kerek évfordulókhoz képest szerényebb külsőségek közepette volt kénytelen ünnepelni a 70. születésnapját az orosz elnök. A Blikk úgy tudja, hogy – a korábbi évekkel ellentétben – Orbán Viktor és a hivatalban lévő köztársasági elnök sem köszöntötte fel az orosz elnököt.

Tegnap 19:41

Helyi népszavazást kezdeményez az LMP a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárról, mivel attól tart, hogy annak jelentős vízfelhasználása felgyorsítja a város kiszáradását – jelentette be Murguly Mátyás, a párt helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón.

2022. október 7., 16:44

Október 18-án 11 órakor kísérik utolsó útjára Szakcsi Lakatos Bélát, a magyar dzsessz kiemelkedő alakját. Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút.