Veszteséges a Vodafone, amit éppen megvásárol az állam

Zsinórban második éve veszteséges a Vodafone.

2022. szeptember 1., 12:03

Szerző:

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a 4iG és a magyar állam közösen, 715 milliárd forintért akarja megvásárolni a Vodafone Magyarországot. A cég pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy a Vodafone zsínórban már második éve veszteséges. 

Veszteséges Vodafone

A Vodafone árbevételében 2019-ről 2020-ra volt egy nagy ugrás, akkor 38 százalékkal 205-ről 284 milliárd forintra nőttek a bevételek, ez a UPC Magyarország 2020-as megvásárlásával magyarázható, a UPC beolvadásával a Vodafone szolgáltatásai vezetékes szolgáltatásokkal (vezetékes telefon, internet és TV szolgáltatás) bővültek, írja a Portfólió. A növekedést főleg a forgalmi és havi díjak árbevételének emelkedése okozta, amely az emelkedő ügyfélbázisnak, és a megtartott UPC ügyfeleknek volt betudható, de az egyéb bevételek is nagyot nőttek, emögött a volt UPC vezetékes ügyfelek felé számlázott tételek árbevételt növelő hatása állt. A 2021-es pénzügyi évben a bevételek 1,7 százalékkal 288,7 milliárd forintra emelkedtek, emögött a vezetékes és a mobil szegmensben a forgalmi és havi díjak emelkedése áll, itt a bevételek 6 százalékkal közel 220 milliárd forintra emelkedtek, az export bevétel 59 százalékkal 6,2 milliárd forintra ugrottak.

Mindeközben a cég költségei is emelkedtek. A 2020-as pénzügyi évben a magyar Vodafone 1,3 milliárd forint veszteséget ért el, és a most megjelent kimutatásokból kiderült, hogy 2021 pedig 7,4 milliárd forint lett a mínusz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Daniel LEAL / AFP)

 

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.