Veszteséges évet zárt az ALDI, 10 éve nem volt ilyen rossz helyzetben Magyarországon

A sokak által kedvelt üzletlánc előző éve veszteséges lett.

2024. május 31., 16:04

Szerző:

Most beadott éves beszámolója szerint az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. 9 milliárd 484 millió forint veszteséget könyvelhetett el a 2023-as évre vonatkozóan – számolt be róla a HVG.

Bár nettó árbevételük jelentősen nőtt, 417 milliárdról 490 milliárdra, ami 17,5 százalékot jelent, ám ez gyakorlatilag csak az éves inflációt ellensúlyozta.

Eközben azonban kiadásaik nagymértékben nőttek: anyagkiadásaik 69, míg a bérköltségek és a járulékok emelkedése 8,5 milliárd forinttal lettek magasabbak.

Az sem elhanyagolható tény, hogy az eladásra kínált termékkészlet beszerzését is csak jóval magasabb áron tudták végrehajtani, hiszen az élelmiszerárak nagymértékű emelkedése az egész gazdaságot érintette. Erre 300 milliárd helyett tavaly már 361 milliárdot költöttek.

Az ALDI népszerű a vásárlók körében, de így is nehéz helyzetbe került

A tavalyi évben jóval magasabb adót kellett kifizetniük, mint a korábbi években: ezért nagyrészt a különadó tehető felelőssé, amelyet 2022-ben a költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében vezettek be, és összes 8 szektort, a bankokat, az energetikai cégeket, a biztosítókat, a kiskereskedelmi szereplőket, a gyógyszerforgalmazókat, a telekommunikációs cégeket, a légitársaságokat és a reklámszektort érinti.

Az ALDI-nak a tavalyi évre vonatkozóan 19,4 helyett már 23,8 milliárd forint adót kellett megfizetnie.

Eközben a bírságokra és késedelmi kamatokra is jóval többet kellett költenie a cégnek: a legtöbb büntetést azért kapták, mert a vizsgálatok szerint visszaéltek a vásárlók adataival, illetve jogosulatlanul kérték el és tárolták 180 napig az alkoholt vásárló személyek adatait.

Míg az előző évben 35 millió forintot fizettek ki büntetésekre, 2023-ban már 3,3 milliárd forintra rúgott ez a tétel.

Magyarország egyik legnagyobb kiskereskedelmi üzlethálózata, amely 2008 óta van jelen a hazai piacon, utoljára 2014-ben volt veszteséges, így egy évtizedes mélypontot ért el, és hatalmas veszteségeket könyvelhet el a tavalyi évre vonatkozóan.

(Fotó: ALDI)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 08:34

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.