Jó évet zárhat a turizmus, rekordok dőltek meg a nyári szezonban

Június 1. és augusztus 31. között 312 milliárd forint volt a hazai szálláshelyek összbevétele.

2023. október 4., 11:12

Szerző:

Megdőltek a tavalyi eredmények és a járvány előtti 2019-es rekord a turizmusban a vendégéjszakákat, a vendégek számát és a bevételeket tekintve egyaránt, eredményes nyarat zárt az ágazat – értékelte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke a 2023-as szezont.

A hazai turizmus több mint 17 millió nyári vendégéjszakával elérte a 2022 nyarán mért értéket, a 2019-es rekordév eredményét pedig közel 3 százalékkal sikerült felülmúlni.

Idén június 1. és augusztus 31. között 6,2 millió vendég érkezett Magyarországra, ez a tavalyinál 1 százalékkal, a 2019-esnél pedig 6,3 százalékkal több. A szálláshelyek bevételei 27 százalékos növekedéssel 312 milliárd forintot tettek ki nyáron. Az erős nyár után minden esély megvan arra, hogy idén jobb eredményt érjen el a turizmus, mint az előző évben – tette hozzá Guller Zoltán.

Az MTÜ elnöke arra is rávilágított, hogy számos pletyka és álhír záporozott a balatoni turizmusról, amit szerinte a média egy része megragadott, és tovább is fújta. Ilyen téves híresztelésnek bizonyult, amikor Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke a nyári szezon elején belengette, hogy harminc-negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban. 

(Kiemelt kép: a parlament épülete, Budapest. Pexels)

 

A kormány alaposan belenyúlt a piacba: már idén is óriásit lendült, de jövőre várhatóan még tovább bővül az ingatlan adásvétel, aminek egyszerű az oka: a nyugdíjpénzek.