A nagy számolás: egy kényelmesen élő házaspár rezsifélelmei

Augusztus 1-től az átlagfogyasztás felett horror gázárakra számíthatnak azok, akik „nagyfogyasztónak” számítanak. Gáznál főleg a kertes házzal rendelkezők remeghetnek, egy kényelmesen középosztálybelinek mondható idősödő házaspár kalkulációin mutatjuk be a spórolást és a buktatókat.

2022. augusztus 19., 07:43

Szerző:

A csirkehús kiváló volt, a paradicsomsaláta nemkülönben és a házatok is még mindig impozáns, de azt kell, hogy mondjam, az utóbbi kész energetikai katasztrófának számít július 31 óta – a furcsa mondat egy baráti szombat délutáni eszegetés és kortyolgatás közben hangzott el egy mérnökember (teli) szájából. Az persze már önmagában is figyelemre méltó, hogy a nyári baráti lazulás témája a hőveszteség. Mégsem véletlenül, mert előtte „energiabejárást” tartott a meghívott vendég, mint szakember a kérdésben, amely mostanra rengeteg családot nyomaszt, és mindenféle kalkulációra, változtatásra, újratervezésre ösztönöz. 

A látogatás közvetlen előzménye és kiváltója ugyanis a néhány nappal korábban bejelentett drasztikus kormányzati rezsinövelés volt. Erről annyit biztosan tudni lehetett már akkor, hogy az átlagfogyasztás felett, különösen a gáz esetében, brutális számlák érkezhetnek a télen. Éppen ezért tartották az imént vázolt „kerti partit” is, előtte ugyanis az energetikai végzettségű mérnök bejárta a 206 négyzetméteres házat.

Huhhh, mekkorát? Fizesse csak meg a kerti locsoló áramdíját, meg az öt szobája fűtését, biztosan telik rá – horkanhat fel máris az az olvasó. Ez is egy álláspont, de a brutális gázáremelés, amely az átlag feletti, nem rezsivédett sávban kilenc-tízszeres összeget jelenthet éves szinten majd, a télen simán tönkretehet egy idősödő, jövedelmében már fogyatkozó, amúgy középosztálybeli házaspárt is. Úgyhogy számoljunk most velük, mert esetük sok szempontból tanulságos lehet.

Adott tehát egy 2008-ban épített kényelmes, nagy, takaros kerttel rendelkező felkapott külvárosi otthon. Amikor tervezték, még többgenerációs családban gondolkodtak. A nagylány otthon lakott, az idős szülők közül pedig volt, aki hónapokat náluk töltött, hiszen állandó felügyeletre szorult. Ellátta magát, de mindig kellett készülni a “mi van, ha épp most történik meg” eshetőségre. Ezért logikus volt a tágas nappali és konyha mellett a szinteken jól elszaperált szobák kialakítása. Aztán minden megváltozott, a tinédzser ripsz-ropsz felnőtt, irány tanulni külföldre, a nagyszülőket pedig nyolc hónapon belül elvesztették, így a nekik szánt szobák feleslegesnek bizonyultak. Berendezték őket, még profi légkondi is került az egyikbe, talán visszaköltözik a lány a férjével, de ez még a “sokat keresünk, megengedhetjük magunknak” időszak vége felé volt. Mostanra a házaspár már kettecskén él a kétségkívül számukra már hatalmas házban. 

Annyit azért tudni érdemes, hogy ez nem egy Kádár-kocka, vagy valami behemót mediterrán stílusú villa a szocializmus újgazdag végéről, hanem rendkívül gondosan megtervezett, az akkori energetikai lehetőségek Rolls Royce-ait beépítve megalkotott épület. A 15 éve is már 600 ezerbe kerülő kazán pont nem kondenzációs, magyarán profin kiszolgálja a fűtést és melegvíz szolgáltatást, de olyan mint a MiG 29-es. Gyönyörűen repül, mindent elbír, jó vele harcászkodni is, csak kerozinod legyen hozzá elég. Hát most ez kezd elfogyni.

De akkor vissza Gyuri úrhoz, mert így hívják a sikeres gázrendszereket tervező és építő vállalkozás oszlopos tagját, aki most szívességből felmérte a házat és próbált a remek ebéd után remek tanácsokat adni. A számok egyelőre nem hazudnak, éppen ezért is annyira mellbevágóak. Az áramszámla havi 17 ezer forint, átalányba megy. Ez havi 450 kW/h fogyasztást feltételez, ami több mint a duplája annak, ami még belesik az állam által dotált árba. Majd legfeljebb nem égetik annyit a villanyt - jöhetne azonnal a bölcs tanács, de ez nem ilyen egyszerű. Vegyük sorba:

– A gázkazánt villany hajtja, lekapcsolhatatlan.

– Az amerikai hűtő akár lecserélhető lenne, de a dizájn része, viszont azonnal pöccintettek egyet a beállítosokon, a jégkockakészítés például máris kikapcsolva.

– Az automata lámpakapcsolókat állítgatják, hogy kevesebb ideig égjenek az amúgy takarékos ledes lámpák

– Az elalváshoz három hete már nem megy a hatalmas okostévé, sőt a hálószobában lévő másik készüléket ki is húzták a falból.

– A klímát már csak a lefekvéshez kapcsolják be, ennek híján így hatvanéves kor körül a kánikulában már verejtékfürdő és egészségtelen kialvatlanság következne.

– Az otthoni munkához használt számítógép (irány a pincetároló) helyett laptop, de a wifit biztosító elektronikának működnie kell.

– A mosogatógép és mosógép egyaránt energiatakarékos modell, hiszen ameddig szaladt a szekér a legmodernebbeket vették, mostantól már csak teljesen teli állapotban indítják azokat, és a 90 fokos üzemmód sem játszik már.

A teljes cikket a 168 Óra augusztus 18-án megjelent számában olvashatja.

(Fotó: MTVA-Bizományosi Oláh Tibor)

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.