Egyre több önkormányzat jelzi: jó nagyot harap a büdzséből a rezsimumus

Hatalmas terhet ró az önkormányzatokra a rezsimumus. Az óvodák fenntartása komoly fejtörést okoz a települések vezetőinek. Az elszálló élelmiszer -és benzinárak pedig a közétkeztetés költségeit lövik a magasba. 

2022. augusztus 18., 13:44

Szerző:

Európa-szerte egyre komolyan problémát jelent a köznevelési intézmények fenntartása az energiaválaság közepette. Alternatív megoldásként Nagy-Britanniában még az is felmerült egyes intézmények részéről, hogy három napos tanítási hetet vezessenek be. A rezsimumus nem kíméli a hazai önkormányzatok büdzséjét sem.

A rezsimumus a köznevelési intézményeket kényszerű kabalája

Ahogyan arról a múlt héten már írtunk, Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár szerint elég 20 Celsius-fokra fűteni a tantermeket, csoportszobákat. A hűvös megoldás még így is megizzasztja a települések képviselőtestületét, hiszen a rezsicsökkentésből kiszorítva kell temperálniuk azt a 20 Celsius fokot az óvodákban. 

Onga polgármestere, Dr. Trizsi Zalán az alábbiakról informálta szerkesztőségünket:  „Az általános iskolák fenntartója 2013. évtől a Klebersberg Központ. A város óvodájának fenntartása - kormányzati segítség nélkül - nagy nehézség elé állítja az önkormányzatot.”

Kénytelenek árakat emelni az önkormányzatok

Ahogyan azt korábban már megírtuk, Erdőháti is kénytelen a szociális étkeztetések árát megemelni.Onga is nehéz helyzetbe került, 

a közétkeztetésben - két év után - augusztus 1. napjától emelt árat az önkormányzat, mely korántsem fedezi az előállítás tényleges költségeit.

„A város képviselő-testülete több kedvezményt vezetett be a gyermekétkeztetés kapcsán, mellyel igyekszik tehermentesíti a szülőket”- tájékoztatott Dr. Tirizsi Zalán. 

(Kiemelt fotónk illusztráció: Óvodások játszanak a Hőgyészi Somvirág Óvoda Magyar falu programban megújult udvarán. MTI/Vasvári Tamás)

2024. április 18., 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.