Veszélyben hatszázezer fogyatékossággal élő létbiztonsága

A rezsiemelés nem kíméli a fogyatékossággal élőket sem. Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségének elnöke nyílt levelet írt a kormánynak. 

2022. augusztus 17., 15:33

Szerző:

Kovács Ágnes ebben egyebek mellett azt kifogásolja, hogy Magyarországon nincs fogyatékosságügyi szakpolitika, melyet az elmúlt évtizedek történései is jól mutatnak – írja a Népszava.hu.

Sem a családok, sem az intézmények nem fogják kibírni a telet

A rezsiemeléssel kapcsolatban kijelentette, sem a családok, sem az intézmények, különösen a civilek nem fogják ezt a telet sem bírni. Éppen ezért azt követeli, hogy a „magyar kormány hozzon azonnali intézkedést és rendelje el ezen családok és intézmények védelmét. Hatszázezer fogyatékos ember és családja létbiztonsága, az intézmények fennmaradása és a munkavállalók munkahelyeinek megvédése érdekében, a több mint 800 ezer család szociális biztonságát érintő égető kérdésben vizsgálja felül a költségvetést és csoportosítson át azonnali forrásokat.”

Egyebek mellett azt javasolják, hogy a fogyatékossággal élő személyek esetén az éves fogyasztási keret kétszereséig, azaz villamosenergiánál 5046 kWh/év/mérési pont, illetve gáznál 3458 köbméter/év/mérési pont felhasználásig legyen jogosult kedvezményes áron energiát vásárolni. Véleményük szerint a kedvezményre jogosult fogyatékossággal élő személyek körét nem lehet csupán az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozni. A személyes mobilitást segítő eszközökön túl számos más fogyatékos állapot is az átlagosnál nagyobb mértékű energiafelhasználást indokol. Ilyen például több, az életfunkciókat fenntartó életvitelt segítő eszközök (például gépi légzéssegítő, elektromos nyálszívó készülék, vagy elektromos emelőszerkezet), vagy éppen a rehabilitáció elektromos eszközei (passzív mozgatógépek, az ideg, az izom vagy az ízület fájdalmának enyhítésére szolgáló készülékek, illetve az izom- és idegstimulátorok, elektromos láb- és karerősítő gépek). 

Többletenergiára van szükség olyan fogyatékos állapotok esetén is, amikor napi többszöri ruha és ágynemű csere miatt gyakori mosás, tisztítás és fertőtlenítés szükséges. Továbbá sokak esetében a speciális étkezési igények miatt hosszabb ideig tart a főzés. Emellett a mindennapjait otthonában töltő fogyatékossággal élő ember számára megfelelő hőmérsékleten kell tartani a lakást. 

„Kérjük, hogy a civil szervezetek és a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek – hasonlóan az önkormányzati és állami bérlakásban, valamint szállóférőhelyen élők felhasználási helyeinek üzemeltetőihez – és így mentesüljenek a piaci ár megfizetése alól az áram és gázfogyasztás tekintetében egyaránt. (....) Minket már rég nem érdekel az egymásra mutogatás, egyetemleges felelősség terheli Önöket. Cselekedjenek!" – zárta sorait Kovács Ágnes. 

(Kiemelt fotó: Fogyatékkal élők az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. fotó: Facebook)