A milliárdosok csak jól jártak a koronavírussal

A közgazdászok progresszív vagyonadó bevezetését szorgalmaznák a multimilliomosokra vonatkozóan. 

2021. december 24., 17:03

Szerző:

A világ leggazdagabb embereinek részesedése a globális vagyonból rekordsebességgel emelkedett a Covid-járvány idején – derült ki az egyenlőtlenségekről szóló jelentésből, írja a Dawn.com.

A World Inequality Report szerint 1995 óta a milliárdosok részesedése egy százalékról három százalékra nőtt.

Ez a növekedés a Covid-járvány idején súlyosbodott. Valójában 2020-ban volt a legmeredekebb növekedés a globális milliárdosok vagyonából való részesedésben, amit valaha is feljegyeztek”

– áll a dokumentumban.

„Több mint 18 hónap pandémiás időszak után a világ még inkább polarizálódott”

– mondta Lucas Chancel, a Párizsi Közgazdasági Iskola World Inequality Lab társigazgatója.

„Miközben a milliárdosok vagyona több mint 3,6 billió euróval (4 billió dollárral) nőtt, 100 millióval több ember került a mélyszegénység soraiba”

– mondta Chancel, megjegyezve, hogy a mélyszegénység korábban 25 éven át csökkent. A Forbes magazin valós idejű rangsora szerint a 10 leggazdagabb ember egyenként 100 milliárd dollárt meghaladó nettó vagyonnal rendelkezik, a Tesla-főnök Elon Musk áll az élen mintegy 265 milliárd dollárral. A férfiak közül csak egy nem amerikai – az LVMH luxuskonszern vezetője, Bernard Arnault –, és kettő kivételével mindannyian a technológiai ipar vezetői, akiknek vagyonát a cégek részvényárfolyamának szárnyalása turbózta fel.

A jelentés szerint a világ 52 leggazdagabb embere vagyonának értéke az elmúlt 25 évben évente 9,2 százalékkal nőtt, jóval a kevésbé tehetős társadalmi csoportok felett.

A nők részesedése a munkából származó teljes globális jövedelemből kevesebb mint 35 százalék volt, ami az 1990-es közel 30 százalékhoz képest emelkedett, de nem érte el a férfiakkal való egyenlőséget. Európa volt a világ legegyenlőségibb régiója, ahol a leggazdagabb 10 százalék a jövedelem 36 százalékát kapta, míg a Közel-Kelet és Észak-Afrika volt a legegyenlőtlenebb, ahol a társadalom leggazdagabb 10 százaléka a jövedelem 58 százalékát kapta.

Chancel, a tanulmány vezető szerzője szerint az állami beavatkozás kulcsfontosságú a szegénység elleni küzdelemben, de a gazdagabb nemzetek a koronavírus-járvány idején többet tudtak tenni.

A gazdag országok a válság idején olyan intézkedéseket vezettek be, mint a szabadságolások és a társadalombiztosítási kifizetések növelése a jövedelmi szintek alátámasztására és a munkahelyek megmentésére, amelyeket a kevesebb forrással rendelkező államok nem tudtak megtenni.

A 228 oldalas jelentés, amelynek szerzői között szerepel Thomas Piketty francia közgazdász is, a vagyon újraelosztása érdekében „a globális multimilliomosokra kivetett szerény progresszív vagyonadó” bevezetését szorgalmazza, valamint az adóelkerülés megakadályozására irányuló intézkedéseket.

„Tekintettel a vagyonkoncentráció nagymértékű volumenére, a szerény progresszív adók jelentős bevételeket generálhatnak a kormányok számára”

– áll a jelentésben. Hozzátette, hogy a mai adók túlzottan az ingatlanokra irányulnak, és ehelyett a vagyon minden formájára ki kellene terjedniük, különösen a pénzügyi eszközökre, amelyek a modern vagyonok magját alkotják. A szerzők egy nemzetközi pénzügyi nyilvántartás létrehozását is javasolták, amely lehetővé tenné a hatóságok számára az adófizetők vagyonának és tőkejövedelmének nyomon követését és az adóelkerülés visszaszorítását.

(Kiemelt képünk: Egy luxusjacht az öböl menti emírségben lévő Dubai Marina Beach-en 2021. június 10-én. Fotó: Karim SAHIB / AFP)