A magyarok fele legfeljebb annyit keres, mint egy szakképzetlen munkás

Magyarországon a nettó mediánbér idén júliusban 279 400 forint volt – ekkora bért ajánlanak jelenleg egy betanított munkásnak, ha két műszakban dolgozik.

2022. október 19., 09:59

Szerző:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022. júliusában Magyarországon a (kedvezmények figyelembevételével számított) nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt. A KSH jelentése szerint ez az érték egy év alatt 16,6 százalékos növekedést takar. Ez nagyjából 400 ezer bruttót jelent.

A G7 megnézte, hogy az utóbbi időben a magyarországi álláshirdetésekben tipikusan a gyárakban dolgozó betanított munkásoknak ekkora a bére, amennyiben két műszakban dolgoznak. A három műszakos, azaz éjszakai munkavégzést is elváró beosztásokban már havi nettó 300 ezer forint fölé lehet.

Tehát 2022 őszén Magyarországon az összes munkavállaló fele nem keres csak legfeljebb annyit, mint amit egy szalag mellett álló, akár már nyolc általános iskolai végzettséggel is betölthető állásra felvett szakképzetlen munkás visz haza – írta a lap.

Hozzátetták, hogy a magyar mediánbér jelenleg 700 euró alá esett, míg Németországban a mediánbér 2100-2200 euró között van.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az Iran-Khodro autógyár Teheránban 2022. augusztus 14-én. Ez Irán vezető járműgyártója, elsősorban a hazai Samand márkát és a francia Peugueot 206-ost és 207-est szerelik itt össze. fotó: MTI/EPA/Aref Taherkenareh)

Nyugat-Európában megnőtt az élelmiszerlopások száma, így már egyes alapvető élelmiszerekre is biztonsági címkéket helyeznek. A megélhetési válság a magyarokat sem kíméli, a bolti lopások száma hazánkban is emelkedett.