A magyarok csaknem 40 százalékának van egy hónapra elég megtakarítása

Egy felmérés szerint a magyarok 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban, és a válaszadók csaknem 60 százaléka nem rendelkezik megtakarítással.

2022. november 7., 11:40

Szerző:

Portfolio felmérést készített a magyarok befektetéseiről, megtakarításairől, amelyből kiderült, hogy a magyar 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen. A válaszadók 61 százaléka egy hónapig bírná ki jövedelem nélkül, 18 százalékuk pedig akár fél évig is.

A felmérés szerint a magyarok 70 százaléka inkább nem elégedett anyagi helyzetével. A legjellemzőbb nem rendszeres típusú megtakarítás az otthon tartott készpénz, a lekötött bankbetét és az állampapír. A rendszeres megtakarítási formák közül az életbiztosítás (21,4%) és a nyugdíjpénztári megtakarítás (13,5%) a leggyakoribb, előbbivel például többen rendelkeznek, mint otthon tartott készpénzzel.

Viszont a válaszadók 59 százaléka azt mondta, hogy nem rendelkezik megtakarítással. 

Legtöbben ingatlanba (18,2%) fektetnének be, vagy kripovalutákba (6,8%), amit a nyugdíjpénztári megtakarítás követ 6,5 százalékkal. Arra a kérdésre, hogy ezek közül miért nem rendelkezik ilyen megtakarítással, 67,8 százalékuk azt válaszolta, hogy nincs rá elég pénze.

A válaszadók 41 százaléka szerint 20 múlva már euróval fogunk fizetni Magyarországon, 27,4 százalékuk szerint forinttal, 7 százalék szerint pedig rubellel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Gyengült péntek reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.