A magyar gazdaságot is szétbombázza az orosz agresszió

Nagyon nehéz időszak jöhet – és nem Brüsszel, hanem Moszkva hibája.

2022. március 18., 09:33

Szerző:

Bármelyik politikai oldal is nyeri az április 3-ai választásokat, elképesztő gazdasági nehézségekkel kell majd szembenéznie. Ennek csak az egyik oka a kormány választási költekezése, – ám ez is önmagában többszáz milliárd forintos lukat ütött a költségvetésen. Az ilyen fokú pénzkiáramlás pedig óhatatlanul fokozza az inflációt – amit eddig a jegybank sem tudott letörni.

Mindemellett a nyitott magyar gazdaságra szőnyegbombázásként hat az oroszok háborúja is. Összeszedtünk néhány fájó pontot:

  • Az Ukrajnába kiszervezett beszállítói láncok leállása miatt félő, hogy a magyarországi autógyárak leállhatnak. Márpedig ezek adják a nemzeti össztermék közel 10 százalékát.
  • Bár Magyarország nem szorul rá sem az ukrán, sem az orosz búzára, a háború miatti termeléskiesés a mezőgazdasági termékek piaci árát tornássza az egekbe – ebből pedig már a magyar gazdaság sem húzhatja ki magát.
  • Az élelmiszerek árának emelkedése tovább fűti az inflációt.
  • A kőolaj nemzetközi drágulása akkor is hatással van a benzin árára, ha az jelen pillanatban rögzítve van Magyarországon. Az árrögzítés kivezetése után azonnal megérzi majd a magyar lakosság és az ipar is az elszállt árak hatását.
  • A gazdasági problémák, az alig kordában tartható infláció, a recessziós kilátások megdrágítják a magyar állam számára az államkötvények kibocsátását.

Mindez természetesen nem jelent államcsőd közeli helyzetet – de alaposan megnehezíti a következő kormány munkáját.

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: Alekszej Nikolszkij / Szputnyik / AFP)