A lakosság negyede csak időszakosan tudja majd fűteni a lakását télen

Az Egyensúly Intézet friss eredményei lesúljtóak: a magyar háztatások 9 százaléka egyáltalán nem tudja kifizetni a fűtést télen. 

2023. október 13., 13:22

Szerző:

Az Egyensúly Intézet friss kutatása szerint a lakosság 62 százaléknak továbbra is lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy kifizesse a fűtésszámláját, a válaszadók 25 százaléka viszont arról számolt be, hogy alkalomadtán nem lesz lehetősége melegen tartani az otthonát. A társadalom 9 százaléka egyáltalán nem tudja kifizetni a lakása fűtését. 

A magyar háztartások hozzáállása pesszimista irányt vett az elmúlt negyedévben, a korábbi, júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékkal nőtt azok aránya, akik bevételük csökkenésével számolnak a következő három hónapban. A megkérdezettek 63 százaléka továbbra is azzal számol, hogy a háztartásának bevétele nem fog változni, azonban 15-ről 21 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik azzal számolnak, hogy kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk a következő hónapokban – írja a 24.hu

A magyarok 28 százaléka nem tudná megoldani egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezését.

A lakosság további 41 százalékának problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még meg tudná oldani saját erőből. Csupán a lakosság 27 százaléka tudná gond nélkül kifizetni a szóban forgó összeget.

Az átlagosnak tartott életvitelhez már havi nettó 400 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig havi nettó 600 ezer forintra lenne szükség. Az átlagos élethez havi nettó 50 ezer, a gondtalan élethez pedig nettó 100 ezer forinttal többre van szükség, mint nyár elején. A válaszadók közül minden második személy esetében beszélhetünk arról, hogy házastársi vagy rokoni támogatás nélkül nem tudják előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges összeget. A válaszadók további 37 százaléka arról számolt be, hogy havonta nettó 250 ezer feletti, de nettó 400 ezer forint alatti összeg felett rendelkezik. A megkérdezettek 4 százalékának nincs jövedelme és a lakosság 46 százaléka gazdálkodik 250 ezer alatti jövedelemből havonta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

09:20

Gyengült péntek reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

A közelmúltban vált ismertté, hogy Magyarországon is léteznek olyan szélhámos weboldalak, amelyek törvényes C&A platformnak adják ki magukat. Ezeken az illegális weboldalakon keresztül csalók veszik célba a C&A vásárlóit.