A fogyasztóvédelem szerint rendben vannak az MVM horrorszámlái

Teljesen rendben van, hogy azonos fogyasztás mellett eltérő összegű gázszámlákat kaphatnak a fogyasztók. 

2023. szeptember 1., 19:11

Szerző:

Ahogy arról írtunk, sokan kaptak elképesztő gázátalány-számlákat, közülük többeknek ezt a fogyasztásuk nem indokolta. Az MVM-hez fordult kérdéseivel a 24.hu, erre az MVM a weboldalán is megjelent tájékoztatást küldte el a lapnak, hogy a július 31-éig tartó (a kedvezményes év fordulója) időszakra kiállított részszámlák – a fűtési szezon fogyasztásának mértékétől függően – tartalmazhatnak magasabb arányban lakossági piaci árat – írja az infostart.

Az MVM tájékoztatójában amúgy szerepel egy olyan ábra, amiből világosan kiderül, hogy

azonos fogyasztás mellett eltérő összegű számlákat kaphatnak a fogyasztók, pusztán amiatt, hogy eltérő időpontban van a leolvasásuk.

Felügyeleti szervük, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal azt írta a 24.hu megkeresésére, hogy számlázási ügyekben az MVM az illetékes. A Gazdasági Versenyhivatal a lap megkeresésére a tavalyi évről szóló, az Országgyűlés számára készült beszámolójában leírtakra hivatkozva a fogyasztóvédelem felé terelte kérdést. Azt írták, hogy „ezen panaszok a hatóság hatáskörének hiányában megküldésre kerültek a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező kormányhivatalok részére”. Mindezek ellenére a korábbinál továbbra is több panasz érkezik a közműszámlákra és a panaszkezelésre – jegyezte meg a GVH.

Ezek után a 24.hu a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztériumnál és Budapest Főváros Kormányhivatalánál (BFKH) is érdeklődött – válasz utóbbitól érkezett. Azt írták, hogy a BFKH fogyasztóvédelmi osztálya az elszámolási metódust korábban megvizsgálta és megállapította, hogy 

„az MVM számlázási gyakorlata nem jogellenes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot nem valósít meg”.

Az MVM Next Zrt. honlapján közzétett információ és az elszámolás elvégzése megfelel a vonatkozó kormányrendeletben foglaltaknak – szögezték le.

(Kiemelt képünkön egy gázszámla. Fotó: MSZP XVI. kerületi szervezetének Facebook oldala)

A kriptopiaci szereplők – szolgáltatók, kereskedési platformok – által működtetett ökoszisztéma jelenleg még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik itthon. Alapvető fontosságú ezért, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak arról: pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek (pl. a Bitcoinnak), illetve kriptotőzsdéknek (pl. a Binance-nek). Az MNB eközben felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére – közölte a jegybank.