Az MVM-nek korrigálnia kellene az extrém magas gázszámlákat

Az átalánydíjasok brutális új részszámlákat kaphattak, amennyiben március-áprilisban vagy utána volt az éves gázóra-leolvasásuk. A 24.hu informatikai szakértőt kérdezett az ügyben. Szerinte nem csak a számlákat, de a számlázási rendszert is korrigálni kellene.

2023. augusztus 26., 10:06

Szerző:

Többen kapták elképesztő gázátalány-számlákat, közülük többeknek ezt a fogyasztásuk nem indokolta. Az MVM oldaláról az is világosan kiderült, hogy azonos fogyasztás mellett is előfordulhat, hogy az egyik fogyasztó kap emelt összegű számlákat az éves elszámolás után, a másik nem kizárólag attól függően, hogy mikor volt az éves leolvasása – számol be a 24.hu.

Az általuk megkérdezett Meleghegyi Tamás József informatikai szakértő szerint

„az MVM nagyot hibázott, ami szakmailag megbocsáthatatlan”.

Az MVM-nél nem vezethették át kellő gondossággal a rezsicsökkentésben 2022 augusztusától történt változásokat, amikortól bevezették az átlagfogyasztás alatti és feletti fogyasztásra a hétszeresen eltérő díjakat. Elrontották a felparaméterezést, a tesztelést, az auditálást, ezért történhetett a hiba, azonban az MVM nem válaszolt a 24.hu-nak, hogy miként végezték a rezsiváltozással kapcsolatos átállást.

A tesztelés során észre kellett volna venniük a kiugró fizetési összegeket, ekkor lehetett és kellett volna javítani a rendszert. A megfelelőségi vizsgálatot illetően magára valamit is adó cég ilyen hibás rendszert nem auditálna – tette hozzá Meleghegyi.

A számlázás nagyon összesett részterület, azonban az ezt alkotó elemek jól algoritmizálhatóak Meleghegyi meglátásában. Szerinte nem vették figyelembe hogy a jelleggörbe mikor van a legmagasabb és a legalacsonyabb ponton, valamint a kedvezményes árú gázt teljes egészében az első számlákban „használják föl” az új részszámláknál.

A programozási hibát korrigálni lehetne, ha akarnák, de nem kizárt, hogy érdekükben áll, hogy a meg sem történt fogyasztás ellenértékét is beszdjék. 

Az MVM tájékoztató oldalán az áll, hogy a magasabb összegű számlák esetében a fogyasztók kérhetnek 12 havi részletfizetést, vagy átmenetileg visszaállni a diktálásra.

„Nincs olyan hivatkozási alap, ami alapján hónapról hónapra jogosan állítanának ki piaci áras számlát rezsicsökkentésre jogosult fogyasztónak vagy másnak, akinek szintén járna a rezsicsökkentett díj a havi átlagfogyasztásig” – jelentette ki. Hozzátette, egy jól működő rendszerben kell lennie olyan féknek is, amely például a számlázásban kiszűri a szokásosnál jóval magasabb összegű számlákat, biztosítva, hogy azokat ki se küldjék, hanem vizsgálják meg, mi az oka. Valamint nem a fogyasztó dolga az ügyfélszolgálaton keresztül elintéznie, hogy ne fizessen ki egy ilyen számlát, hanem a szolgáltatóé ellenőrizni, hogy ne is mehessen ki. 

Ha már megtörtént, akkor a javítás részeként korrigálni kellene a már kiküldött magas összegű számlákat, új elszámolást készíteni, és visszatéríteni a befolyt pénzt – szögezte le a szakértő.

(Kiemelt képünkön céglogó az MVM Next Földgáz ügyfélszolgálati iroda épületén a főváros VIII. kerületében, a Fiumei úton. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.