Hiába esik az orosz gáz ára, a magyar gázszámlákon nem látszik

Miközben brutális gázátalány-számlákat kaptak a magyar fogyasztók, az orosz importgáz ára zsinórban a nyolcadik hónapja esik. 

2023. augusztus 24., 14:19

Szerző:

Az uniós statisztikákból az látszik, hogy Magyarország orosz gázszámlája júniusban tovább csökkent: az összesen importált 316,7 millió köbméterért 196,5 millió eurót kellett fizetni. Ez a júniusi, 370 forintos átlagos euróárfolyammal számolva 72,8 milliárd forint havi kiadást jelenthetett, köbméterenként pedig kerekítve 45 centbe, azaz 166,5 forintba került az Oroszországból importált gáz – számol be a 24.hu.

Ezek szerint zsinórban nyolcadik hónapja tart az áresés. Tavaly júniusban az egységár megközelítette az egy eurót, de a csúcsot 2022 második felében érte el, akkor 2,5 euró felett járt a köbméterár, és a beszerzés nagyobb része erre a féléves időszakra esett.

A jelenlegi 166,5 forintos importár még mindig több mint másfélszerese a rezsicsökkentett 102 forintos köbméterárnak, viszont az importárnak már 4,6-szorosa az átlagfogyasztás felett felszámított, 767 forint/köbméteres „lakossági piaci ár”, és 6–7,8-szorosa a vállalkozásokkal fizettetett 1000–1300 forintos köbméterenkénti díj.

Az éves felhasználás 4,5 milliárd köbméter. Ha ezt továbbra is rezsicsökkentve lenne a 166,5 forintos köbméterárról, az éves szinten 290 milliárd forint veszteséget termelne, de a piaci áron történő felhasználása több mint tízszeres nyereséget termelne. 

A 24.hu számításai szerint a holland tőzsde köbméterenkénti 38 centes ára még mindig alacsonyabb az orosz behozatali árnál, ami 380 forintos euróval számolva 144–145 forint. Ha nem hosszú távú szerződés keretében vásárolnánk, akkor elméletileg a tőzsdén most ezen a piaci áron lehetne vásárolni. 

Azonban Magyarország gázszükségletének csak kisebb részét szerzi be a tőzsdén, az éves, összesen 10 milliárd köbméter körüli felhasznált mennyiség mintegy felét hosszú távú orosz gázszerződéssel fedezte le – a szerződés részleteit nem hozzák nyilvánosságra. 

 

A tőzsdei és az orosz importár is alakulhat ahogy akar, a lakossági fogyasztókat ez nem érinti. Német Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos bejelentette, marad a 102 forintos rezsicsökkentett köbméterár és az átlagfogyasztás felett felszámított 767 forintos „lakossági piaci árnak” nevezett tarifa.

(Kiemelt képünkön egy gáztűzhely lángrózsái égnek egy budapesti lakás konyhájában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.