404: a forint nem található

Kedden folytatódik a forint árfolyamának gyengülése, már több mint 404 forintba kerül egy euró.

2022. augusztus 16., 11:53

Szerző:

Délelőtt 10-11 óra környékén már 404,3-ig emelkedett az euró jegyzése, ez már 1,3%-kal magasabb a hétfői szintnél. Hétfő reggel óta a forint gyakorlatilag a teljes múlt heti erősödését visszakorrigálta. A régióban a lengyel és a cseh deviza mintegy 0,4%-kal gyengült ma – írta a Portfolio.

Hétfő estére a forint gyors gyengülést hozott árfolyamában a várható hitelminősítői adósosztályzat lerontása. Hétfő este hatkor az euróért már 398,4 forintot kellett fizetni, miközben pénteken még 392,07 forinton zárt az árfolyam. A hétvégén a piacoknak nem volt lehetőségük, hogy reagáljanak a Standard & Poor’s hitelminősítő péntek késő esti értékelésére, mely szerint negatívak a magyar gazdaság kilátásai, ami leronthatja az adósosztályzatot. Erről itt olvashat bővebben.

Csak felfele

Az euró jegyzése 399,08 forintra emelkedett kedd reggel hét órára a hétfő esti 398,43 forintról. A dollárt 392,91 forinton jegyzik 391,65 forint után, a svájci frank jegyzése 415,03 forintra ment fel 414,34 forintról.

Miért gyengült ismét a forint? 

A forint hétfőn gyengült, miután a Standard & Poor's péntek este, már kereskedési időn kívül stabilról negatívra csökkentette Magyarország hitelminősítésének kilátását, az európai uniós finanszírozással és az energiaellátással kapcsolatos kockázatokra hivatkozva.

Kedd reggeli jegyzésén a forint 1,7 százalékkal áll gyengébben a hétfői kezdésnél az euróval, 2,7 százalékkal gyengébben a dollárral, és 2,1 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben. Az augusztusi kezdéshez képest a forint 1,2 százalékkal áll erősebben az euróval, 0,6 százalékkal erősebben a dollárral és 0,1 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

A Standard & Poor's-nál Magyarország hitelminősítése BBB, negatív kilátással. A Moody's hitelminősítése legutóbb Baa2 volt, stabil kilátással. A Fitch Magyarországra vonatkozó hitelminősítése pedig legutóbb BBB volt, stabil kilátással.

(Fotó: Pásztor Csaba/168.hu)