Sikerült a világ leggyengébb valutájához képest is gyengülnie a forintnak

A világ egyik legjobban leértékelődő valutájához, a török lírához képest is gyengült a forint.

2022. augusztus 15., 18:53

Szerző:

Gyors gyengülést hozott a forint árfolyamában a várható hitelminősítői adósosztályzat lerontása – írja a Napi.hu. Nemzeti valutánk annak ellenére indult el a lejtőn, hogy reggel még erősödéssel nyitott.

Hétfő este hatkor az euróért már 398,4 forintot kellett fizetni, miközben pénteken még 392,07 forinton zárt az árfolyam. A hétvégén a piacoknak nem volt lehetőségük, hogy reagáljanak a Standard & Poor’s hitelminősítő péntek késő esti értékelésére, mely szerint negatívak a magyar gazdaság kilátásai, ami leronthatja az adósosztályzatot. Erről itt olvashat bővebben.

Hétfőn viszont azonnal meredek esésbe kezdett a forint, már a 399,94-es szintig is begyengült, de a 400 forintos lélektani szintet már nem vitte az árfolyam írja a lap a Stooq.com adatai alapján.

A forint a dollárral szemben még nagyobb gyengülést produkált, mert míg az euróval szemben csak 1,6 százalékos volt a napon belüli gyengülése este 6-ig, addig a dollárral szemben 2,35 százalékot veszített. Az árfolyam 381,925-ről zuhant be a 392,94-es szintig. Estére itt is volt egy kis visszaerősödés a Stooq.com adatai szerint: 391,2 volt már a kurzus.

A legérdekesebb az, hogy az elmúlt egy évben a világ egyik legjobban leértékelődő valutájához, a török lírához képest is gyengült a forint. A líra 2,2 százalékot erősödött a forinthoz képest. Összehasonlításképpen: a török líra egy év alatt 53 százalékkal lett értéktelenebb a dollárral szemben, míg a forint „csak” 31 százalékot veszített a zöldhasúhoz képest.

(Kiemelt kép MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor)

2022. szeptember 27., 16:08

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak, ami biztosítja az inflációs cél elérését.