Visszaköveteli az állam a rekordnak számító kártalanítás összegét

Burka Ferenc és fia 6 évig ült ártatlanul a börtönben, de most kiderült, hogy nem egészen.

2021. október 13., 12:30

Szerző:

Burka Ferencet és fiát, fiatalabb Burka Ferencet egy 1999-es gyilkosság miatt ítélték el, mentették fel, majd ítélték el újra. A 2006-os – akkor még – jogerős döntés alapján apa és fia hat évet ártatlanul ültek előzetes letartóztatásban, amiért később beperelték az államot, és minden idők legnagyobb kártalanítási összegét kapták meg. 2018-ban a bíróság mégis bűnösnek mondta ki a két férfit, ezért az állam most visszakéri a milliókat – írja a Telex

1999. március 5-ről 6-ra virradóra Újszentmargitán valaki megölte Gyurcsó Jánost. Burka Ferencet és fiát, fiatalabb Burka Ferencet már másnap letartóztatták, egy évre rá pedig megvádolták őket a férfi megölésével. A vád szerint Burkáék a gyilkosság előtti este még együtt iszogattak Gyurcsó Jánossal. A tettesek azt a tévéantennát akarták ellopni, amelyik azon a lakatlan házon volt, amelynek őrzésével Gyurcsót bízták meg. A férfi megzavarta a rablókat, erre ők agyonütötték, és elmenekültek. Az nyomozás rejtett pár buktatót: a helyiek összejárkált a helyszínt, mielőtt a nyomozók kiértek volna, a rendőrkutya nem vezette egyértelmű nyomra a rendőröket, a gyilkos fegyver sosem került elő, az indítékra sem jöttek rá, mert senki nem emlékezett, hogy egyáltalán volt e antenna a házon. 

A Debreceni Ítélőtábla végül 2006-ban kimondta, hogy bizonyítottság hiányában Burkáékat fel kell menteni, ekkor ők már hat éve előzetes letartóztatásban ültek. Szabadulásuk után beperelték az államot, Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást kapták meg, összesen 45 millió forintot.

Nyolc év elteltével apa és fia újabb idézést kapott, új bizonyítékok kerültek elő 

majdnem húsz évvel a gyilkosság után, 2018. szeptember 9-én Burka Ferencet jogerősen 9 év, fiát, ifjabb Burka Ferencet pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélték.

Idősebb Burka Ferenc 2019 januárjában önként jelentkezett a hatóságoknál, hogy letöltse büntetése hátralévő részét, de máig nem szabadult. Időközben ugyanis a bíróság kimondta, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra. A kártalanítás visszakövetelése ügyében azonban évekig nem történt semmi, mondja Zeke László, a férfi védője. „Mígnem ügyfelem idén januárban kapott egy fizetési meghagyást a magyar államtól, hogy jogalap nélküli gazdagodás visszafizetése címén fizesse vissza az államnak a 20 millió forint kártalanítást – írja a TELEX

(Kiemelt kép: Burka Ferenc (balra) és fiatalabb Burka Ferenc a Debreceni Ítélőtáblán 2017-ben – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

 

 

 

 

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.