Dagad a botrány: a Minisztériumokon átívelő vesztegetés ügyében hivatalos személyek kerülhetnek börtönbe

Ötvennégy fő ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Pénzügyminisztériumot, és Miniszterelnökséget is érintő vesztegetés ügyében: pénzért cserébe elintézték, hogy nyerjenek a pályázatok. 

2024. február 12., 13:58

Szerző:

A Pénzügyminisztériumot, és Miniszterelnökséget is érintő vesztegetés ügyében 12 hivatalos személyre kért letöltendőt az ügyészség. Az ügynek már 54 vádlottja van.  A vesztegetési ügy 2022 áprilisában pattant ki, amikor a KNYF nyomozói több minisztériumi tisztviselőre csaptak le – írja a 24.hu.

Az elkövetők vesztegetés útján költségvetési és Eu-s pályázati pénzeket osztogattak 

Az összehangolt bűnügyi akcióban csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A nyomozók több tucat helyszínen tartottak házkutatást, a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le. Az ügyészség közleménye szerint az igényelt támogatások összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. Az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat és mintegy 400 oldalas vádirat keletkezett. Az ügyészség a 24.hu-nak küldött közleményében azt írta, hogy a KNYF “54 személy ellen – 25 jogi személy érintettségével – emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Budapest Környéki Törvényszéken.

A tájékoztatás szerint az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott – főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázat, valamint további 8 hazai forrású – az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott – pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. „A rendszer lényege szerint ezen személy, az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását” – írta az Ügyészség közleményében. 

A nyomozásban a főügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett. A vádirat mintegy 400 oldalas – ismertette a főügyészség.

12 hivatalos személyre kért börtönbüntetést az ügyészség 

Vádiratában a főügyészség a 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt. A korrupciós szervezet első embere által elkövetett bűncselekmények 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a főügyészség 10 év börtönbüntetést indítványozott – írja az Ügyészség.

A hivatalos személyeket érintően a vádiratban a főügyészség közel 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzására is indítványt tett. Vagyonelkobzás biztosítása céljából a terheltektől és hozzátartozóiktól lefoglalásra és zár alá vételre kerültek mindazon – az átvett vesztegetési pénzt is meghaladó – vagyonelemek, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal.

Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek

(Kiemelt képünkön: a nyomozás során lefoglalt pénz, a minisztériumokon átívelő vesztegetés ügyében. Fotó: Fővárosi Főügyészség oldala)