Kilencszáz darab húszezres: négy évet kapott vesztegetésért Agócs János, az ORÖ volt elnöke

Tisztségének átadásáért kért pénzt a volt elnök F. Lászlótól, már a parkolóban elkapta a rendőrség.

2023. november 29., 13:52

Szerző:

A Fővárosi Törvényszéken meghallgatták szerdán a vád koronatanúját. F. Lászlót, akitől Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke  (ORÖ) 2022 szeptemberében 30 millió forintot kért az elnöki tisztségének átadásáért – írta a Blikk. Mint kiderült, F. László az ügyészségnek azonnal jelezte, hogy Agócs János akkori elnök törvénytelen ajánlatot tett neki, így a pénz átadása már az ügyészség részvételével történt.

F. László a bíróság előtt megerősítette korábbi vallomását, miszerint egy csárdában, ebéd közben adta át a pénz első részletét, 18 millió forintot. 

„A csárdában helyet foglaltunk, de ezt már a találkozó megbeszélésekor jeleztem az ügyészségnek. Egy táskában vittem a 18 milliót, ezt jeleztem is neki, amikor leültünk az asztalhoz. Mondtam neki, hogy a lényeg a táskában van, természetesen értette. Kilencszáz darab húszezres volt kötegelve. Elégedett mosollyal nyugtázta a tartalmát, mondta, hogy ezt most nem számolja meg, majd nekiláttunk az ebédnek. Az ebéd után a kocsijához kísértem, ekkor már nála volt a táska. Még oda sem értünk, amikor a rendőrök intézkedés alá vonták”  – hangzott el a vallomásban.

A Fővárosi Törvényszék négy év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte Agócs Jánost, amibe beszámítják a két hónapos előzetes letartóztatását is. Emellett 260 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, a vádlott pedig enyhítésért, így nem jogerős az ítélet.

(Képünk illusztráció / Pixabay)