Kiengedték az előzetes letartóztatásból az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Agócs Jánost

Agócs János szabad, de annak nincs jele, hogy vissza is térne tisztségébe.

2023. január 7., 11:29

Szerző:

Már novemberben szabadlábra helyezték az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Agócs Jánost, akit korábban azért tartóztattak le, mert kenőpénzek elfogadásával gyanúsította őt a rendőrség, tudta meg a Népszava. Agócsot mindennek ellenére azóta az ORÖ egyetlen közgyűlésén sem látták megjelenni, holott jogi és gyakorlati akadálya sincsen immár annak, hogy aláírási jogát visszavegye.

Ismert, korábban ifj. Farkas László, Tiszabura polgármestere maga ismerte el a Népszavának, ő adott át Agócsnak 18 millió forintot, ha a javára mond le az ORÖ elnöki posztjáról. Az is kiderült, az előzetes megállapodásuk értelmében Farkas további 12 millió forintot is fizetett volna Agócsnak, ám ekkor léptek a hatóságok és hirtelen letartóztatták az elnököt.

Most is úgy látszik, hogy Agócs János továbbra sem ambicionálja, hogy visszatérjen az országos roma önkormányzat élére. Agócsot a lapnak nem sikerült elérnie, beszélt azonban Lakatos Oszkár ügyvivő elnökkel, aki arról tájékoztatta, az átadás-átvétel heteket venne igénybe, de Agócs ezt nem kezdeményezte, ráadásul egy korábbi balesete miatt rendszeres orvosi kezelésre is jár.

(Kiemelt kép: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke beszédet mond a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az Országos Roma Önkormányzat székházában 2020. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.