Elítéltek egy igazságügyi szakértőt, főorvost vesztegetés miatt

Két és fél év börtönre ítélt a Fővárosi Törvényszék szerdán egy igazságügyi szakértőként is tevékenykedő pszichiátert, főorvost hatósági eljárásában elkövetett vesztegetés és büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás miatt – tudatta a bíróság sajtóosztálya közleményben.

2024. január 10., 17:06

Szerző:

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint 2019-ben szexuális erőszak gyanúja miatt nyomozás folyt egy ügyben, amelyben a feljelentő azt állította, hogy kiskorú gyermekét annak édesanyja és ismeretlen személyek 2017-ben szexuálisan zaklatták. A feljelentéshez csatoltak egy igazságügyi orvosszakértői és gyermekpszichiáteri szakvéleményt, amelyet a vádlott, egy pszichiátriai osztályt vezető főorvos, egyben igazságügyi szakértő és szakértőtársa készített. E szakvélemény szerint a gyermekkel szemben korábban akár szexuális abúzust is elkövethettek. Ezután a nyomozó hatóság a gyermek pszichológiai vizsgálatára kirendelt egy másik igazságügyi pszichológus szakértőt, aki a vádlott munkatársa volt.

A gyermek vizsgálatát követően a vádlott felhívta kollégáját, aki közölte, hogy a feljelentésben foglaltak szerinte nem állják meg a helyüket, Mire a vádlott megkérdezte, hogy „esetleg ki lehet-e hozni mást a történetből"? A nemleges válasz után pár nappal a vádlott megkereste kollégáját, és jelezte neki, hogy az édesapának „sokat megérne", ha valótlan tartalmú szakvéleménnyel támasztanák alá a feljelentést, azaz, hogy a kisfiút szexuálisan zaklatták. Eközben a vádlott egy papírlapra azt írta, hogy „1-2 millió". A felajánlott előnyre a pszichológus szakértő nem reagált – áll a közleményben.

A Fővárosi Törvényszék szerdán 2 év 6 hónap börtönt, 3 év közügyektől és 5 év szakértői tevékenységtől eltiltást szabott ki.

A bíró indoklásában leszögezte: a korrupció minden formája elítélendő, a büntetőügyekben hatóság tagjaként eljáró személy által elkövetett ilyen cselekmények társadalomi veszélyessége pedig kimagasló.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett, az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik – közölte a törvényszék.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu Archív)