Nyomoz a rendőrség az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant vesztegetési botrány miatt

Nyomoz Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanújával amiatt a hangfelvétel miatt, amit a Metropol tett közzé szerdán. A felvételen a gyanú szerint az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor hallható, amint megnyugtat egy szülőt, hogy bár a gyerek a pontszáma alapján nem tudtott volna bekerülni, mégis felveszik, mert a szülő fizetett félmillió forintot.

2023. január 27., 11:30

Szerző:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelynek keretében vizsgálja a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmát” – írta a Telex megkeresésére a rendőrség arra reagálva, hogy szerda reggel a Metropol megírta: az ország egyik legjobb középiskolájának számító budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László, valamint a gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor pénzért vettek fel olyan diákokat az iskolába, akik pontszámuk alapján nem tudtak volna bekerülni.

A Metropol birtokába jutott hangfelvételen hallható, amint egy apa arról érdeklődik, elég-e félmillió forint, amit azért adott az iskolának, hogy gyerekét felvegyék az intézménybe, mert ha nem, ezt „meg tudná még toldani”. A lap szerint az apa tárgyalópartnere az iskola alapítványának vezetője, Kálmán Gábor volt.  Hallható, amint a tárgyaló fél megnyugtatja a szülőt, hogy, „akármi történik, a gyereket fel fogják venni”. Kálmán a felvétel alapján hozzáteszi, hogy ezt már megbeszélte a „Moss-sal”, de Mossnak úgy kell az egészet csinálnia, hogy „a nyakát ne törjék ki”. Ezzel valószínűleg az intézmény igazgatójára, Moss Lászlóra utalt. Az még nem bizonyított, hogy a felvételen valóban Kálmán Gábor hangja hallható-e. 

 

 

Kálmán Gábor a  Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítványt 1999-ben hozta létre az Eötvös József Gimnázium és az intézmény szülői választmánya azzal a céllal, hogy így gyűjthessék a pénzügyi felajánlásokat. Az alapító okirat szerint a bejövő pénzt többek között hallgatói és tanári ösztöndíjakra, a nyelvi képzés ösztönzésére, a tanárok speciális képzéseinek támogatására, tanulmányi versenyek szervezésére és külföldi nyelvi tanulmányutakra fordítják. Az alapítvány kuratóriumi elnöke az alapítástól kezdve Kálmán Gábor. A Reáltanoda Alapítvány fogadja a szülők, öregdiákok és cégek adományait, és ide folynak be a bevételek az iskola jótékonysági estjeiről is.

A Telexnek sikerült elérnie telefonon Kiss Csabát, az Eötvös József Gimnázium Pénzügyi Tanácsadó Testületének koordinátorát, az iskola szponzorációs vezetőjét. Kiss a Telexnek azt nyilatkozta, hogy a sajtóból értesült az ügyről, a Reáltanoda Alapítványt vezető Kálmán Gábort nem ismeri, az egész ügy pedig szerinte „az alapítványt érinti, az iskolát nem”.

Keresték az ügyben az iskola igazgatóját, ám egyelőre nem reagált a megkeresésre.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

 

 

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli gyermekpornográfia és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető népszerű internetes játékokba bekapcsolódva 14 kiskorú fiúval alakított ki bizalmi kapcsolatot, amelynek köszönhetően tőlük intim fotókat és videókat szerzett meg. A vádlott a tényleges kilétét úgy leplezte, hogy mindehhez egy külföldön élő fiatal ismerőse arcképét jogellenesen felhasználta.