Nyomoz a rendőrség az Eötvös József Gimnáziumban kirobbant vesztegetési botrány miatt

Nyomoz Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanújával amiatt a hangfelvétel miatt, amit a Metropol tett közzé szerdán. A felvételen a gyanú szerint az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor hallható, amint megnyugtat egy szülőt, hogy bár a gyerek a pontszáma alapján nem tudtott volna bekerülni, mégis felveszik, mert a szülő fizetett félmillió forintot.

2023. január 27., 11:30

Szerző:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelynek keretében vizsgálja a sajtóban közzétett hangfelvétel tartalmát” – írta a Telex megkeresésére a rendőrség arra reagálva, hogy szerda reggel a Metropol megírta: az ország egyik legjobb középiskolájának számító budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója, Moss László, valamint a gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor pénzért vettek fel olyan diákokat az iskolába, akik pontszámuk alapján nem tudtak volna bekerülni.

A Metropol birtokába jutott hangfelvételen hallható, amint egy apa arról érdeklődik, elég-e félmillió forint, amit azért adott az iskolának, hogy gyerekét felvegyék az intézménybe, mert ha nem, ezt „meg tudná még toldani”. A lap szerint az apa tárgyalópartnere az iskola alapítványának vezetője, Kálmán Gábor volt.  Hallható, amint a tárgyaló fél megnyugtatja a szülőt, hogy, „akármi történik, a gyereket fel fogják venni”. Kálmán a felvétel alapján hozzáteszi, hogy ezt már megbeszélte a „Moss-sal”, de Mossnak úgy kell az egészet csinálnia, hogy „a nyakát ne törjék ki”. Ezzel valószínűleg az intézmény igazgatójára, Moss Lászlóra utalt. Az még nem bizonyított, hogy a felvételen valóban Kálmán Gábor hangja hallható-e. 

 

 

Kálmán Gábor a  Reáltanoda Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítványt 1999-ben hozta létre az Eötvös József Gimnázium és az intézmény szülői választmánya azzal a céllal, hogy így gyűjthessék a pénzügyi felajánlásokat. Az alapító okirat szerint a bejövő pénzt többek között hallgatói és tanári ösztöndíjakra, a nyelvi képzés ösztönzésére, a tanárok speciális képzéseinek támogatására, tanulmányi versenyek szervezésére és külföldi nyelvi tanulmányutakra fordítják. Az alapítvány kuratóriumi elnöke az alapítástól kezdve Kálmán Gábor. A Reáltanoda Alapítvány fogadja a szülők, öregdiákok és cégek adományait, és ide folynak be a bevételek az iskola jótékonysági estjeiről is.

A Telexnek sikerült elérnie telefonon Kiss Csabát, az Eötvös József Gimnázium Pénzügyi Tanácsadó Testületének koordinátorát, az iskola szponzorációs vezetőjét. Kiss a Telexnek azt nyilatkozta, hogy a sajtóból értesült az ügyről, a Reáltanoda Alapítványt vezető Kálmán Gábort nem ismeri, az egész ügy pedig szerinte „az alapítványt érinti, az iskolát nem”.

Keresték az ügyben az iskola igazgatóját, ám egyelőre nem reagált a megkeresésre.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

 

 

Tegnap 19:56

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.