Vadkenderért mentek, mélyhűtött pelét is találtak

Kétszáz mélyhűtött pelét találtak Dél-Olaszországban kábítószer után kutató rendőrök. 

2021. október 17., 12:59

Szerző:

Több, mint 200 lefagyasztott pelét és ketrecben tartott élő rágcsálókat is találtak kábítószer után kutató rendőrök a dél-olaszországi Kalábriában. A sült pele a maffiavezérek kedvenc fogásának számít – írja az MTI. 

Hétvégi olasz lapértesülések szerint a 235 védett állat tetemére egy vadkenderültetvény felszámolása után bukkantak egy tanyán, elrejtve a kalábriai Delianuovában. A mélyhűtött pelék elő voltak készítve eladásra és fogyasztásra. A razzián őrizetbe vettek három embert.

A LIPU természetvédelmi szervezet szerint a sült pele ínyencfogásnak számít a kalábriai maffia, a Ndrangheta vezetői körében és főleg azokon a vacsorákon szolgálják fel, amelyeket az ellenségeskedő klánok kibékítése céljából tartanak, de sült pele mellett hozzák meg a legfontosabb döntéseket is a keresztapák.

A kalábriai Aspromonte-hegységben sokan foglalkoznak orvvadászattal, a vadorzók maffiózóknak és éttermeknek adják el a befogott peléket. A Ndrangheta a legjelentősebb olasz alvilági szervezet, ami ma már az egész világon aktív. 
A BBC beszámolója szerint a pele ínyencségnek számított a régi Rómában is, ahol leölés előtt ketrecekben hizlalták fel az állatokat. A megnyúzott és kibelezett rágcsálókat darált sertéshússal, őrölt fenyőmaggal és fokhagymával tömték meg, majd megsütötték őket. A brit hírszolgálat szerint a pelét fogyasztják napjainkban is Horvátországban és Szlovéniában is.

 

(Kiemelt kép: 2018.12.18. Kalábria, Olaszország. Fotó: Serena Repice Lentini / Unsplash. A kép csak illusztráció.)