Ugandából bőröndökben jött 37 kilogramm kábítószer, nem a saját lábán

A brit férfi, akinek a bőröndjében megtalálták, tagadta, hogy bármi köze lenne a csomaghoz. 

2021. november 25., 12:37

Szerző:

Reptéri vámvizsgálaton bukott le a közel 40 kilogramm kábítószerrel, illetve pszichotróp anyaggal Ugandából Angliába tartó brit állampolgárságú szomáliai férfi – írja a Police.hu

Ugandából Kairón keresztül érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre egy brit állampolgár, aki a zöld folyosón jelentkezett vámvizsgálatra. A pénzügyőrök igazoltatták, majd ruházatát és csomagjait átvizsgálták. Az átvizsgálás során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 37,77 kilogramm kábítószergyanús khat-növényt találtak, amire az amfetamin-teszt pozitívan reagált.

Az előzetes szakértői vélemény kimondta, hogy a növényben katinon, vagyis kábítószer, illetve katin, vagyis pszichotróp anyag azonosítható. A nyomozók ez alapján gyanúsítottként hallgatták ki kábítószer birtoklása miatt a 46 éves szomáliai férfit, akitől a drogon kívül mobiltelefonját, SIM kártyáját, valamint bőröndjét is lefoglalták. A gyanúsítása ellen ugyan panasszal nem élt, de kihallgatása során tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. 

„A zöld leveles-száras növényeket rokonlátogatása során egy ugandai piacon vásárolta kétkilogrammos kiszerelésben, amiket családjának és barátainak szánt”

– mondta el a szomáliai férfi. Hozzátette: Afrikában ez gyógynövénynek számít, teaként fogyasztják, de előfordul az is, hogy a szárát rágják.

A férfit letartóztatták, az ügye folyamatban van. 

(Kiemelt képünk: Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos Facebook oldala.)

 

 

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.