Tréleres autólopások miatt vádat emeltek öt ember ellen

Vádat emelt az ügyészség két autótolvajjal és három autóbontással foglalkozó férfival szemben: előbbiek autószállító járművel tizenkét elhagyatott vagy műszaki hibás személygépkocsit loptak el Budapestről és más városokból 2020 februárja és májusa között, utóbbiak pedig megvásárolták azokat, hogy alkatrészként értékesítsék a darabokat  – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

2023. február 22., 10:46

Szerző:

Azt írták, hogy a vádlottak közül két 43 éves férfi egy harmadik társukkal – akivel szemben külön eljárás folyik – legkésőbb 2020 elején megállapodott abban, hogy Budapesten és más településeken, utcán vagy parkolókban álló, lezártan hagyott gépkocsikat tulajdonítanak el. A vádhatóság szerint több lopásban mind a hárman közreműködtek, a többi esetben azonban csak az egyik vádlott és a harmadik társ vett részt.


A lopásokhoz autószállító trélert használtak, a kiszemelt gépkocsikat rendszerint az éjszakai órákban lopták el. Együtt mentek a helyszínre, ahol a járműveket feltörték, majd a kormányzárat eltörték, hogy az autókat fel tudják tolni a trélerre. A járműveket ezután bontókba szállították, ahol azokat a bűntársaik – tudva, hogy az autók lopottak – megvásárolták, hogy alkatrészként értékesítsék. A legtöbb jármű pár százezer forint értékű volt, de akadt olyan autó is, amelyik több mint kétmillió forintot ért – tették hozzá.


A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség az ügyben öt emberrel – köztük a két autótolvajjal és három autóbontással foglalkozó férfival – szemben emelt vádat, utóbbiak esetében pénzmosás, illetve orgazdaság bűntette miatt.


A kerületi ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés, valamint az egyik pénzmosó esetében végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A harmadik autótolvajjal szemben külön eljárás folyik – áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció: Felborult furgon és egy autószállító tréler megsérült szállítmánya Budapest IX. kerületében 2022. szeptember 15-én. A Soroksári úton, a Szabadkai út közelében történt balesetben a furgon az autószállító trélernek ütközött, személyi sérülésről nem érkezett hír.
MTI/Mihádák Zoltán)

19:56

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.