Összefogott a maffia és az őrző-védő cégek

Hatalmas kárt okozva az államnak. 

2021. december 2., 13:19

Szerző:

Tizenhárom őrző-védő cég vezetője ellen indult eljárás, a gyanú szerint a vállalkozások több mint 2 milliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a pénzügyőrök és rendőrök egy keddi összehangolt akcióban több helyszínen 15 embert állítottak elő és közülük hatot őrizetbe vettek költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

A gyanú szerint az őrzésvédelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy munkavállalóik után ne kelljen fizetniük, igénybe vették egy feltárt bűnszervezet segítségét.

A bűnszervezet tagjai egy többlépcsős céghálót hoztak létre, a munkavállalókat fiktív szerződésekkel foglalkoztatták, a hálózat alján működő vállalkozások pedig a közterheket ugyan részben bevallották, de nem fizették be. A hálózatban a cégeket rendszeresen cserélgették és jutalék ellenében fiktív számlákat is kiállítottak.

A főügyészség által irányított nyomozásban korábban a bűnszervezet több tagját – köztük a csoport irányítóját és a cégeket biztosító ügyvédet – már letartóztatták. A keddi akcióban pedig a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő cégek öt vezetőjét és a pénzt mozgató gyanúsítottat vették őrizetbe.

Az ügyészség a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban indítványozta hat gyanúsított letartóztatását – tudatta a csoportvezető ügyész.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: 2017.06.02. Kanada - Térfigyelő kamerák. Fotó: Scott Webb / Unsplash)

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a magyar állampolgárságú nőnek az ideiglenes átadási letartóztatását, akivel szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása  bűncselekmények elkövetése miatt a Catanzaroi Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot.