Börtönbe kerülhet a gerincferdülést és rákot is „távgyógyító” kuruzsló

A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a nő ellen, aki gyógyító tevékenység látszatát keltve csapta be a sértetteket, a „távgyógyítás” módszerével milliókat zsákmányolva tőlük.

2022. július 27., 11:44

Szerző:

A vád szerint a 41 éves, orvosi végzettséggel, természetgyógyászati és egészségügyi tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel nem rendelkező vádlott 2014 és 2020 között magát az internetes weboldalán gyógyítóként hirdette. Az őt felkereső sértettek és hozzátartozóik különböző egészségügyi problémáit gyógyítási tevékenység látszatát keltve „kezelte”.

Különféle betegségekkel – többek közt szívbetegség, álmatlanság, depresszió, daganatos betegségek, látásproblémák, gerincferdülés – a gyógyulás reményében fordultak a nőhöz, aki a kezelésekért előre kért pénzt. Egyes esetekben személyes találkozó során, legtöbbször azonban „távgyógyítás” keretében, az interneten, videóbeszélgetés közben végezte el az általa szükségesnek vélt „kezeléseket”.

A nő által végzett tevékenység és a módszere azonban orvosilag megalapozatlan, a sértettek egyészségügyi problémái a vádlottól kapott kezelések hatására nem enyhültek, azok nem hozták el a kívánt eredményt.

A vádlott „távgyógyítóként” 19 sértettnek összesen több mint 14 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg.

Az ügyészség a nő ellen csalás bűntette és – a lakásán jogosulatlanul kifejtett orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenység miatt – kuruzslás vétsége miatt emelt vádat. Indítványozta, hogy a Salgótarjáni Járásbíróság ítélje őt végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, rendeljen el a vagyonelkobzást és a gyógyító tevékenység reklámozására használt weboldal teljes tartalmának hozzáférhetetlenné tételét. A nőnek elítélése esetén az eljárás során keletkezett mintegy 370 ezer forint bűnügyi költséget is viselnie kell. Az ügyészség a vádlott beismerése esetére 2 év börtönbüntetés kiszabására tett mértékes indítványt a vádiratban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PETER KOHALMI / AFP)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.