Folytatódott a Schadl-Völner ügy tárgyalása, ezúttal végrehajtói kar volt elnöke is megszólalt

Schadl György: Ha én adok, az ajándék, ha visszaadják, az korrupció? 

2023. október 26., 14:15

Szerző:

Folytatódott a Schadl-Völner ügy tárgyalása  a Fővárosi Törvényszéken, ahol Schadl György, végrehajtói kar volt elnöke kérdezhetett a két koronatanújától – számol be az Index. A csütörtöki tárgyalás kezdetén Tóth Erzsébet bírónő jelezte, hogy F. Vivien meghallgatása a mai napon nem fog megtörténni, mert a tanú belázasodott. Várhatóan őt a törvényszék a jövő héten fogja újra idézni, hogy Schadl György feltehesse kérdéseit. A két koronatanú ahogy arról korábban írtunk, egyezséget között az ügysészséggel. 

A délelőtti órákban Schadl korábbi SMS-eket olvasott fel, amiket még 2021 tavaszán váltott S. Tímeával. Ezekből kiderült, hogy nem volt közvetlen illetékese az Igazságügyi Minisztériumban a bírósági végrehajtóknak, Völner Pált csak később nevezték ki, így Schadl szerint nem fordulhatott a volt államtitkárhoz a végrehajtói pozíciók miatt. Schadl György tételesen levezette, hogy csak a szigetszentmiklósi iroda működésére majdnem 250 millió forintot költött, ebből ő viszont csak F. Miklóstól 190 millió forintot kapott vissza 27 hónap alatt. Más végrehajtói irodákban is besegített anyagilag a végrehajtói kar volt elnöke, ezekből állítása szerint ő rendre mínuszosan jött ki. 

„Amit én adok, az ajándék, amit ő visszaad, az korrupció?” – tette fel a költői kérdést Schadl György.

A beszélgetés végén a tárgyalás a mai napra, F. Vivien megbetegedése miatt lezárult. Folytatás jövő héten csütörtökön lesz, várhatóan már a különleges bánásmódban részesülő tanú távmeghallgatásával.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

(Kiemelt képünkön: Schadl György. Fotó: Miskolci Egyetem)

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy nemzetközi drogkartell megbízásából, Magyarországon kiépített bűnszervezet irányítójával, valamint 19 társával szemben, akik Kolumbiából származó, majd Nyugat-Európában értékesített kábítószerek után befolyt, összesen 46 milliárd forintnak megfelelő összegű pénz tisztára mosásában vettek részt.