Ez még mindig nagy veszélyt jelent az idősekre

Egy novemberi bűncselekmény után a fővárosi rendőrök összesen öt hasonló esettel találkoztak.

2021. december 15., 07:55

Szerző:

Egy 82 éves budapesti asszonyt 2021. november 12-én este telefonon hívta fel valaki, aki az idős nő unokájának adta ki magát. Azt állította, hogy letartóztatták, mert egy barátja kérésére feladott egy levelet, amiről kiderült, hogy kábítószer volt benne. Ügyvédi tiszteletdíjra 200 ezer forintot kért, hogy elkerülje a börtönt. A pénzt egy taxival érkező idegennek adta át a sértett.

A fővárosi rendőrök az esetet követően több hasonló üggyel is találkoztak; összesen idős öt budapesti nőt károsítottak meg ilyen módon – írja a police.hu. A telefonáló a kiszemelt áldozatok lányának, unokájának, vagy keresztlányának vallotta magát, akinek pénzre van szüksége a szabadlábra kerüléshez. A hitelesség kedvéért minden esetben egy magát ügyvédnek vagy rendőrnek kiadó férfi is megszólalt a telefonban. Az elkövetők összesen több mint négymillió forintot és 300 ezer forint értékű ékszereket csaltak ki kiszemelt áldozataiktól.

Az egyik feltételezett tettest 2021. december 9-én fogták el az újpesti nyomozók. A 20 éves F. Adrián beismerő vallomást tett, őt ötrendbeli csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, letartóztatásának indítványozására előterjesztést tettek, amelyet a bíróság elrendelt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitányság eljárásában további gyanúsítások várhatók.​

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu / Dimény András)

 

 

16:13

Sajátosan értelmezte a bontási folyamatokat két segédmunkás, aki az Agrárminisztérium épületének bontási munkálatait végző cégnél dolgozott. Tevékenységüket kiterjesztették a Véres Csütörtök Emlékműre, amelyről leverték a bronzgolyókat, hogy eladhassák azokat. A homlokzatban keletkezett kár tízmilliós. 

15:52

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a rendőrt megszúró fiatalkorú fiú őrizetét és gyanúsítottként hallgatta ki felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt. A nyomozó ügyészség – mivel fennáll vele szemben a szökés, illetve elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye – indítványozta a fiú letartóztatását, amelyről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója szombaton dönt.

Nyomoz Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanújával amiatt a hangfelvétel miatt, amit a Metropol tett közzé szerdán. A felvételen a gyanú szerint az Eötvös József Gimnáziumhoz tartozó Reáltanoda Alapítvány vezetője, Kálmán Gábor hallható, amint megnyugtat egy szülőt, hogy bár a gyerek a pontszáma alapján nem tudtott volna bekerülni, mégis felveszik, mert a szülő fizetett félmillió forintot.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a magyar állampolgárságú nőnek az ideiglenes átadási letartóztatását, akivel szemben bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása  bűncselekmények elkövetése miatt a Catanzaroi Bíróság nyomozási bírája bocsátott ki európai elfogatóparancsot.